Scouting: Dette er Legia Warszawa

Legia Warszawa, Polen

I sportskredse er Legia Warszawa et kendt navn, og selvom det i Danmark især er fodboldholdet klubben er kendt for, så har holdet fra den polske hovedstad også markeret sig i basketball.

Basketballafdelingen i den flerstrengede idrætsforening Legia Warszawa blev stiftet helt tilbage i 1929, og klubben var førende i 1950erne og 1960erne, hvor det blev til syv polske mesterskaber og to pokaltitler. Siden mesterskabet i 1969 og pokaltitlen året efter har det dog været begrænset med den sportslige succes. 1960erne bød dog på andet end national succes. Legia deltog i de europæiske turneringer og nåede hele seks gange kvartfinalerne, heraf fire gange i mesterholdenes turnering – i 1961 var CSKA Moskva stopklods, mens endestationen i både 1962 og 1964 var møderne med Real Madrid.

Efter 14 sæsoners fravær fra den bedste række – efter bl.a. en tur helt nede i fjerdebedste række – rykkede Legia i 2017 op i den bedste række. Den første sæson i den ’nye æra’ var en begrænset succes med blot fem sejre i 32 kampe og en heraf følgende 16.-plads, men i 2018/19 var langt bedre med en placering som nummer otte og en plads i kvartfinalerne, hvor det blev et knebent nederlag mod grundspilsvinderne fra Asseco. Dette medførte kvalifikation til de europæiske turneringer for den nordmakedonske head coach Tane Spasevs mandskab.

Legia Warszawa har – ikke ulig Bears – et balanceret hold med mange dygtige spillere, men uden den helt store stjerne. I holdets kvalifikationskampe til Basketball Champions League snittede fem spillere mellem 10,3 og 11,5 point, og fem spillere tog mellem 4,5 og 7,0 rebounds.

Den amerikanske guard Drew Brandon er en af profilerne for Legia. Den 193 cm høje spiller fra Eastern Washington er i gang med sin fjerde sæson i Polen, og han snittede i sidste sæson 11,9 points, 6,1 rebounds og 4,6 assists i AZS Koszalin. Den anden amerikaner er den 208 cm høje, velskydende Michael Finke, der spiller sin første professionelle sæson efter collegeophold i Illinois og Grand Canyon State. Amerikanske-puerto ricanske Isaac Sosa Carrion har en fin karriere i Syd- og Mellemamerika bag sig og i øvrigt en historik på Puerto Ricos landshold. Den 29-årige guard startede sin første sæson i Europa med Legia, men var kun en del af holdet i kampene i Basketball Champions League.

Legia har yderligere to udenlandske profiler: Congolesiske Romaric Belemene (205 cm, 22 år) har været gennem Unicaja Malagas akademi og også spillet enkelte kampe på klubbens bedste hold inden han bl.a. spillede i Manresa og Lugo i Spaniens højeste række, ACB. Denne sæson er hans første udenfor Spanien. Den 24-årige australske big guy Keanu Pinder fuldender den udenlandske kvartet. Pinder er i gang med sin anden sæson i Warszawaklubben. Han snittede i sidste sæson 7,2 point og 4,0 rebounds.

Legias polske profiler er de to guards Filip Matczak og Sebastian Kowalczyk. Sidstnævnte har en flot karriere i bl.a Asseco Gdynia og King Szczecin i rygsækken. Kowalczyk spillede i sæsonen 2018/19 for Legia og snittede fine 11,1 point, 3,9 rebounds og 4,1 assists. Matczak har spillet i både Gdynia og Zielona Gora, hvor han i sidste sæson spillede i VTB-ligaen. Matczak deltog i det polske landsholds kvalifikationskampe til det nyligt afholdte VM, hvor Polen nåede blandt de bedste otte lande. Szymon Kiwilsza er den ottende spiller i rotationen. Den 202 cm høje forward er blot 21 år, men har været en vigtig brik på de polske ungdomslandshold, og han er efter sit skifte fra Gliwice klar til næste niveau.

I ligakampen den 3. november gav Legia debut til Michal Michalak – en 196 cm forward med fortid på det polske landshold og flere af de polske topklubber samt den spanske ACB-række.

Bakken Bears har ikke tidligere mødt polske hold – Polen bliver således det europæiske land nummer 31 som Bakken Bears er oppe imod i de internationale turneringer.

Spotlight Gustav Knudsen
08 feb 2023

Spotlight Gustav Knudsen

Dunkeministeren Gustav Knudsen er oprindeligt fra Virum, men flyttede allerede som 16-årig til Spanien,...
Fastelavn i hulen
08 feb 2023

Fastelavn i hulen

Lørdag 11 februar kl.14. starter en hektisk uge for Bakken Bears. Første modstander er...
Students’ Basketball Party ruller sammen med Studenterhus Aarhus
07 feb 2023

Students’ Basketball Party ruller sammen med Studenterhus Aarhus

Studenterhus Aarhus er igen med til at skabe den fedeste studenterfest i Aarhus. Ølbaren...
Rundt om ligaen: Kan BMS Herlev og Svendborg komme i semifinalerne?
06 feb 2023

Rundt om ligaen: Kan BMS Herlev og Svendborg komme i semifinalerne?

Med den forgangne weekends resultater er top seks i ligaen på plads. BMS Herlev...
NEWS ARCHIVE