Historie

Klubbens historie

Bakken Bears har en historie, der har rødder langt tilbage i aarhusiansk basketball. I nedenstående har vi forsøgt at gennemgå højdepunkterne for det bedste herrehold henover navneskiftene fra ABF til Skovbakken og Bakken Bears.

1947-1952 Barndom

Dansk Basketball-Forbund blev stiftet januar 1947, og i basketballs barndom bredte interessen sig for det nye spil også i Aarhus, hvor der efterhånden afholdtes en lokal turnering med bl.a. klubber som Aarhus Håndbold Klub (AHK), der havde taget basketball på programmet, Studenternes Basketball Klub (SBK), som senere hed Aarhus Universitets Sport (AUS), Aarhus Katedralskole (AKI) og Seminariet.

1953-1956 Stiftelse og udbredelse

I 1953 kom det i AHK til et opgør mellem håndbold- og basketballdelen.

Resultatet blev, at basketballspillerne meldte sig ud og stiftede Aarhus Basketball Forening (ABF) den 7. oktober 1953 på “Østergades Hotel”.

ABF/Skovbakken Basketball/Bakken Bears havde fået sin “dåbsattest”.

Den lokale turnering i Aarhus udvidedes kontinuerligt med ABF som den stærkeste klub.

I 1956 indførtes de 4 distriktsforbund i DBBF.

1957/58 Første DM-guld

I denne sæson afholdtes de første officielle danske mesterskaber, hvor de 4 distriktsvindere mødtes i en cup-turnering i Otto Mønsted-hallen i København.

Semifinaler: ABF-Attila, Nykøbing F. 66-18 og Sisu-Svendborg 48-25

3. plads: Svendborg-Attila 33-32

Finale: ABF-Sisu 52-40

Klubbens første DM-guld var hjemme.

På holdet var 8 spillere, hvoraf de 5 spillede hele finalen: Hans Jørn Graversen, Erik Korsbjerg, Ivan Rasmussen, Kaj Leth Hansen og Einar Sørensen.

1958/59 Sølv

Også i denne sæson afvikledes danmarksmesterskabet som en cup-turnering med distriktsvinderne.

ABF fik sølv efter 29-47 mod Efterslægten i finalen.

1959-1962 Videreførelse

Turneringen afvikledes nu – først med 6, siden med 8 hold – som en landsdækkende enkeltturnering, hvor ABF fik bronze i 61/62 og to 4. pladser.

Klubben spillede samtidig i den jyske 1. division for at få flere kampe, og holdet dominerede rækken.

ABF-spillerne, som trænede i en midtbyskoles gymnastiksal, var efterhånden så utilfredse med forholdene, at formand Victor Christensen og Erik Korsbjerg aftalte med bl.a. Bent Jørgensen, Skovbakken, at klubben videreførte basketball med sine spillere i Skovbakkens bedre faciliteter og organisation – i første omgang som en afdeling i Skovbakken Håndbold.

I 1962 stiftedes Skovbakken Basketball med Egon Juul-Andersen som første formand, og han, Gyula Györkös, Erik Korsbjerg og Ivan Rasmussen var blandt de spillere, der dannede grundstammen på holdet de følgende år.

1962-1965 Fortsat succes

Fra 1962 afvikledes danmarksturneringen som en dobbeltturnering, hvor Skovbakken fortsat havde succes med DM-sølv i 62/63 og 64/65 og bronze i 63/64.

1965-1970 Tilbagegang

I denne periode kunne medaljepladserne ikke fastholdes, men klubben placerede sig midt i rækken for til sidst med en 9. plads i 69/70 at rykke ned for første gang.

1970/71 2. division og retur

Holdet vendte dog hurtigt tilbage. 2. division vest blev vundet i hård kamp med den nye lokale konkurrent, Viby.

1971-1973 Større seriøsitet

Selvransagelse efter året i den næstbedste række havde gjort det klart, at der skulle større seriøsitet i træningen. Steen Nue som coach indledte denne proces.

1973-1976 Langt, sejt træk

Med Peter Torpet som coach blev træningsmængde og intensitet yderligere forøget. Et langt, sejt træk skulle der til for at mindske afstanden til den efterhånden udtalte københavnske dominans.

Holdet stabiliserede sig i divisionen og nåede semifinalerne i 74/75 og 75/76 i den nye pokalturnering.

Blandt profilerne var Ole Dreyer, Henrik Årdestrup, Poul-Erik og Lars Roger Sørensen, og Poul Jespersen debuterede.

I 1975/76 indførtes slutspillet som en afslutning på grundspillet.

1976-85 Solidt – DM-bronze – ned og op

I perioden fungerede Lloyd Zimet i to omgange og duoen Poul-Erik Sørensen og Lars-Jørgen Conrad som coaches, og holdet placerede sig oftest i midten af rækken.

Tilgangen af især Frank Stage til 78/79-sæsonen forstærkede Skovbakken, og i den efterfølgende sæson fik klubben DM-bronze og en plads i pokalfinalen efter en semifinalesejr over Falcon i overtid.

Finalen var den første, der blev spillet i Provinsen, men “hjemmebanen” i Viby-hallen var ikke nok, og Stevnsgade vandt 78-55.

Femtepladser de to følgende år var starten på den nedtur, der kom i 82/83, da Skovbakken med en 9. plads for anden gang rykkede ned i den første sæson efter Frank Stages skifte til Viby.

Igen blev det en hurtig retur efter et år i 2. division, hvor holdet ikke tabte en eneste halvleg.

1985-88 Konsolidering

Med først Steve Oliver og derefter Henning Zacho som coaches konsoliderede klubben sig med en 7.-, 6.- og 8.-plads. I foråret 1988 fik Steffen Wich sin debut som head coach, da det lykkedes holdet at redde sig fra nedrykning.

1988/89 Nye mål

De sideordnede coaches, Peter Torpet og Ole Dreyer, havde en klar målsætning om, at Skovbakken i en periode på to år skulle tilbage og blande sig i kampen om slutspilspladser og medaljer.

Alle større klubber havde nu udlændinge på holdet, og turneringen var præget af stor bredde og jævnbyrdighed. Således var der i 12 af Skovbakkens 22 grundspilskampe mindre end 10 points forskel, og 4 af dem blev vundet med 1 point – alle af Bakken.

Kun få point skilte klubben fra grundspillets 4. plads, der gav kvalifikation til slutspillet.

Holdets profiler i perioden var Claus Martinsen, Per Pedersen, Asger Sturlason, Peter Dreyer og Henrik og Steffen Wich.

Charles Kane, der var kommet i 1987 som klubben første ”professionelle” spiller, var i året en sikker mand under kurven.

1989/90 Tæt på – og DM-sølv

Kane blev afløst af Mladen Mitic, som kom til landet for at spille basketball.

Også denne turnering blev en intens fight for at nå grundspillets 4 øverste slutspilspladser.

I grundspillets 17. kamp mod de 4-dobbelte mestre fra BMS var tv-kampen flyttet til en proppet Aarhus Stadionhal, og på en minderig aften med premiere på spillerentré med lyskegler, røgkanon og ju-hu-piger fra klubbens juniormesterhold vandt Skovbakken 75-63 og indtog 1. pladsen i divisionen.

18. kamp tabtes til Stevnsgade, men Skovbakken sluttede på 2. pladsen.

I første semifinale i Aarhus vandt Stevnsgade med 1 point,75-74, efter at Steffen Wich havde brændt to straffekast i kampens sidste sekund.

Tre dage efter var der returopgør på et meget glat gulv i KB-hallen (danseturnering dagen før), og Skovbakken tog en grufuld revanche med en 1-pointsejr: 74-73.

Forbundet dikterede, at den tredje og afgørende kamp – til Skovbakkens store fortrydelse (klubben var sluttet foran Stevnsgade i grundspillet) – skulle spilles i KB-hallen allerede dagen efter, men med nyt gulv.

Her var Claus Martinsen den store helt trods sine 2 point i kampen. De faldt nemlig i overtidens sidste sekund på straffekast! 97-95.

I to finalekampe tabte Skovbakken ude 66-80, og på hjemmebanen i en udsolgt, entusiastisk Vejlby-Risskovhal endte det 70-75.

Et par BMS-esser var udslagsgivende, og holdet blev dansk mester for femte år i træk.

Finalen var i øvrigt Mads Sigersteds første, og blev også husket for Peter Dreyers tilnavn: Mr. 9%.

Årets trænere blev Peter Torpet og Ole Dreyer, og årets spiller Mladen Mitic.

Hele vejen var holdet støttet af en meget engageret Skovbakken-organisation.

Aarhus Stiftstidende sluttede dagen efter: “Skovbakken må nøjes med den mest fortjente sølv-medalje, der i dette sportsår er set i aarhusiansk idræt. Tillykke.”

1990-1994 Svært at bide sig fast

Med den nye coach i 90/91-sæsonen, Zdravko Nenadic, gik det imidlertid galt. Efter seks kampe med kun én sejr blev han fyret, og Steffen Wich, der var ude med knæproblemer, tog over.

Skaden var sket, og Skovbakken rykkede ned for tredje gang. Steffen blev coach for holdet, og straks gik turen tilbage til den bedste række.

Derudover nåede holdet semifinalen i pokalturneringen, hvor det blev til et 2-pointsnederlag til BMS.

Ansættelsen af Lloyd Zimet til 92/93-sæsonen blev ikke den ønskede gevinst, og endnu en nedrykning – den fjerde og indtil videre sidste – blev resultatet.

Det var i øvrigt sæsonen, hvor Flemming Stie og Jakob Mønsted var kommet fra henholdsvis Struer og Skive samt sæsonen, hvor Jens Jensen debuterede.

De store profiler på Skovbakken-holdet var dog stadig Mladen Mitic, Per Pedersen og Steffen Wich, indtil sidstnævnte blev endelig pensioneret med sit dårlige knæ.

Ligesom det var tilfældet ved de øvrige nedrykninger, blev det til en hurtig returbillet i den efterfølgende sæson, da Steffen Wich satte sig i trænerstolen.

Skovbakken vandt den næstbedste række og efterfølgende oprykningsspillet foran Viby og Glostrup.

Begyndelsen af “den nye æra” i Skovbakken var lige om hjørnet!

1994-1996 Den nye æra tager form

I den efterfølgende sæson blev Jonas Buur og Jesper Hvam hentet til klubben med det mål at lave et slagkraftigt hold. Begyndelsen af sæsonen forløb fint, men sæsonen sluttede med en serie på otte kampe uden sejre. Den sidste sejr i sæsonen var dog bemærkelsesværdig, da Skovbakken vandt i Parkhallen i Horsens med hele 93-67 over HIC efter 38 points af Mladen Mitic og 19 af Mads Sigersted.

I sæsonen 1995/96 blev der satset i Skovbakken. Henrik Jønsson og Thomas Guldborg blev hentet i Viby sammen med amerikaneren Michael Williams. Og han blev en sand oplevelse med næsten 40 points i gennemsnit og 59 points i kampen imod sit gamle hold fra Viby! Det blev til en pokalfinaleplads imod Horsens IC, der dog vandt 69-63 i Aarhus Stadionhal. I dagene efter den kamp blev Michael Williams solgt til den italienske klub Trieste, og Skovbakken måtte klare sig uden. Flere spillere blomstrede op og Jens Laulund fik sin ligadebut i den efterfølgende kamp.

Skovbakken blev nr. fem i ligaens grundspil efter sejr i sidste runde over Horsens IC i Parkhallen, og i det efterfølgende slutspil tabte Skovbakken til HIC. Dog blev den første kvartfinale vundet – igen i Parkhallen – og da 1.000 tilskuere stod klar til den anden semifinale i Vejlby-Risskovhallen blev kampen aflyst efter blot 30 sekunders spil, da banen (efter en messe) blev erklæret uegnet til basketball. Kampen blev i stedet spillet to dage efter i en af træningsbanerne i Vejlby-Risskov Idrætscenter (den tidligere hjemmebane i hal 3), og HIC havde lært lektien og vandt nemt. Den tredje og afgørende kamp blev en tro kopi af nr. to, og HIC var i semfinalen.

1996/97 Endelig guld igen

I 1996/97-sæsonen blev amerikaneren Pete Philo hentet til Skovbakken, og det gav bonus. En flot holdpræstation gav sejr i grundspillet, og i det efterfølgende slutspil vandt Skovbakken otte af ti kampe. I finaleserien, der blev spillet bedst af syv (men hvor de to holds indbyrdes slutspilskampe talte med) vandt Skovbakken den første regulære finale (men den tredje kamp i finaleserien!) efter en spændende kamp i Aarhus Stadionhal. Ved stillingen 2-1 til Skovbakken skulle holdet til en kæmpestor, men mere end halvtom Brøndbyhal og spille den fjerde finale. Her løb Skovbakken totalt Hørsholm over ende og vandt med hele 85-46 (efter en første halvleg, hvor Tore Jensen scorede 13 af Hørsholms 16 points!). I den femte finale vandt Skovbakken 76-70 i en fyldt Aarhus Stadionhal, og klubbens andet danmarksmesterskab var en realitet!

…fortsættelse følger løbende i sommeren 2021.

Hovedsponsorer

Bakken Bears A/S - Vejlby-Risskov Hallen - 8240 Risskov - E-mail: info@bakkenbears.com - Telefon: +45 86 770 700

Website by