BCLs mest vindende hold venter

Det er intet mindre end en skræmmende gruppe Bakken Bears er endt i, når klubben efter fire sæsoners fravær tager fat på 2020/21-udgaven af Basketball Champions League. Alle tre modstandere har vundet en Europa Cup-turnering indenfor de seneste fem sæsoner. Første modstander er Iberostar Tenerife, der i 2016/17 vandt Basketball Champions League. Herefter venter tyrkiske Galatasaray, der vandt EuroCup i 2015/16 og slutteligt gælder det Dinamo Sassari, der vandt FIBA Europe Cup i 2018/19.

Bakken Bears har internationalt set fået en glimrende start på sæsonen med sejre i Basketball Champions League-kvalifikationen over Hapoel Tel Aviv (Israel) og Belfius Mons-Hainaut (Belgien), og i den danske liga har holdet også noteret sig for solide sejre over Copenhagen, Værløse og Amager, mens det er blevet til et enkelt nederlag mod Randers Cimbria.

Siden kvalifikationskampene på Cypern i slutningen af september har Bears sagt farvel til DeVaughn Akoon-Purcell og Justin Dentmon. Ind er kommet Glenn Cosey og Erik McCree. Begge spillere har fået debut for Bears i den hjemlige turnering, og vil tirsdag for alvor få dyppet tæerne iført den sorte Bears-uniform.

Iberostar Tenerife, hvis fjerdeplads i sæsonen 2019/20 er den bedste i klubbens historie, har fået en fremragende start på sæsonen 2020/21 med fem sejre i fem kampe, og øboerne fører dermed ACB-ligaen foran Real Madrid, der er det eneste andet ubesejrede hold… Hovedstadsklubben har imidlertid spillet en kamp færre end Tenerife.

Basketballklubben, der er beliggende i den nordlige del af ferieøen, har sammensat et virkelig interessant hold med mange nationaliteter repræsenteret. Udover de spanske spillere, er der tale to spillere fra USA, en fra Georgien, Finland, Grækenland og Uruguay foruden en canadisk hollænder, en bosnisk finne og en italiensk brasilianer! I alt ni ikke-spanske spillere, hvoraf der må bruges otte i den spanske ACB-række, men ’kun’ syv i Basketball Champions League.

En af dem, der med sikkerhed ikke bliver valgt fra, er den særdeles dygtige center Giorgi Shermadini (31 år, 217 cm, Georgien). Shermadini har spillet Euroleague i Panathinaikos, Cantu, Maccabi Tel Aviv og Olympiakos, og han spiller på ottende år i Spanien – først hos Zaragoza, siden hos Andorra, Malaga og nu for anden sæson for Tenerife. I sidste sæsons Basketball Champions League snittede han 15,7 point og 6,1 rebounds.

Bruno Fitipaldo (29 år, 183 cm, Uruguay) er Tenerifes startende point guard. Fitipaldo skiftede inden sæsonen fra det hold, der endte med at vinde Basketball Champions League, Burgos, og guarden med europæisk erfaring fra Capo d’Orlando (Italien), Galatasaray (Tyrkiet), Avellino (Italien) foruden Burgos, er kommet glimrende fra land i sæsonen 2020/21. Fitipaldo snitter 16,4 point og 4,2 assists.

Den anden guard hedder Marcelinho Huertas (37 år, 191 cm, Brasilien/Italien), og han har stort set uafbrudt siden 2004 spillet i europæisk basketball – alt overvejende i Spanien hos Joventut Badalona, Bilbao, Vitoria, FC Barcelona, men det er også blevet til et ophold i Italien i Bologna. Fra 2015 til 2017 spillede han ikke i Europa – her havde NBA og Los Angeles Lakers glæde af brasilianeren. Som et kuriosum kan nævnes at Huertas spillede 26 minutter i den nu afdøde Lakers-legende Kobe Bryants afskedskamp i april 2016. Udover NBA-kampe og Euroleague (3 x final 4 og 5 x kvartfinaler) har Huertas deltager ved VM- og OL-slutrunder. Både ved OL i 2012 og 2016 var Huertas i top 3 over spillere med flest assists…

Aaron Doornekamp (35 år, 201 cm, Canada/Holland) har spillet i Italien, Tyskland og Spanien. Forwarden vandt Basketball Champions League med Tenerife i sæsonen 2016/17, inden han rykkede til Valencia med hvem han vandt det spanske mesterskab i 2017/18 og EuroCup i 2018/19. I sommer gik turen så tilbage til Tenerife.

Sasu Salin (29 år, 191 cm, Finland) er en ekstremt stabil shooting guard. Han har spillet fem sæsoner hos Olympija Ljubljana i Slovenien, inden det blev til 2½ sæson hos Gran Canaria og to sæsoner hos Unicaja Malaga. I 2019 rykkede den finske landsholdsspiller til Tenerife.

Store Tyler Cavanaugh (26 år, 206 cm, USA) har et meget imponerende CV, idet han har spillet for Atlanta Hawks, Utah Jazz og ALBA Berlin. Cavanaugh er en power forward, der hver eneste sæson skyder omkring 40% bag trepointslinjen. Også fra straffelinjen er sigtekornet sat godt ind – i Euroleague skød han i 2019/20 hele 97,0% (32/33).

Spencer Butterfield (28 år, 191 cm, USA) blev hentet til Tenerife i starten af oktober måned, og har endnu ikke spillet sin første kamp for klubben. Butterfield er en virkelig velskydende shooting guard, der startede sin karriere i den næstbedste spanske række inden turen gik til Litauen (Juventus Utena), Frankrig (Nanterre med hvem han vandt FIBA Europe Cup), Tyskland (ALBA Berlin), Reggio Emilia (Italien) og tilbage til Frankrig (igen Nanterre). Butterfield skød i sæsonen 2019/20 50,8% bag trepointslinjen i den bedste franske række.

Forwarden Daniel Diez (27 år, 202 cm, Spanien) vil under normale omstændigheder spille en stor rolle, men han har misset de seneste to kampe med rygproblemer.

Der venter Bakken Bears en særdeles svær opgave tirsdag kl. 20.30 (dansk tid) i Pabellon Santiago Martin. Head coach Txus Vidorretas mandskab er med 56 sejre det hold, der har vundet flest kampe i Basketball Champions Leagues historie. Samtidig har Tenerife vundet 11 af deres seneste 12 hjemmekampe i turneringen – med en gennemsnitlig margin på 19,7 point… Til sammenligning kastede Bakken Bears’ hidtil eneste (2016/17) deltagelse i turneringen én sejr i 14 kampe af sig.

Iberostar Tenerife CB Canarias – facts:

Grundlagt: 1939

Bedste ligaplacering: Nr. 4 i 2019/20

Aktuel ligaplacering I ACB: Nr. 3 (4 sejre, 1 nederlag)

Internationale resultater: Vinder af Basketball Champions League 2016/17, finalist i Basketball Champions League i 2018/19, kvartfinalist i Basketball Champions League i 2019/20, vinder af FIBA Intercontinental Cup 2018 og 2020

Hjemmebane: Pabellon Santiago Martin beliggende i San Cristóbal de La Laguna, 5100 tilskuerpladser. Har lagt gulv til Basketball Champions League Final 4 i 2017, VM (inkl. finalen) i kvindebasketball i 2018, FIBA Intercontinental Cup i 2018 og 2020

Topspillere – ifølge statistikkerne (i ACB):
Giorgi Shermadini 17,4 point
Daniel Diez 4,7 rebounds
Marcelinho Huertas 5,2 assists

Bakken Bears tidligere resultater mod klubber fra Spanien: Aldrig spillet

Disse Tenerife-spillere har Bakken Bears tidligere mødt:
Aaron Dornekamp (2014/15 – spillede for Frankfurt, Tyskland – mødte Bears i FIBA Europe Cups første gruppespil. Resultater: 64-74 og 61-94, 8 og 6 point til Dornekamp).
Spencer Butterfield (2015/16 – spillede for Juventus Utena, Litauen – mødte Bears i FIBA Europe Cups andet gruppespil. Resultater: 67-91 og 81-93, 11 og 23 point til Butterfield).
Bruno Fitipaldo (2017/18 – spillede for Sidigas Avellino, Italien – mødte Bears i FIBA Europe Cups semifinaler. Resultater: 72-75 og 72-82, 0 og 3 point til Fitipaldo).

 

Fra NBA-draft til Bakken Bears
05 aug 2022

Fra NBA-draft til Bakken Bears

Tony Carr blev i 2018 valgt som nummer 51 i NBA-draften af New Orleans...
Bakken Bears skal spille Champions League kvalifikation i Beograd
29 jul 2022

Bakken Bears skal spille Champions League kvalifikation i Beograd

Mellem 21. og 25. september spilles der Basketball Champions League kvalifikation i i fire...
Bakken Bears henter spiller med NBA-erfaring
26 jul 2022

Bakken Bears henter spiller med NBA-erfaring

For første gang i Bakken Bears historie har klubben skrevet kontrakt med en spiller...
Bakken Bears henter ung amerikaner i Italien
14 jul 2022

Bakken Bears henter ung amerikaner i Italien

Bakken Bears har skrevet kontrakt med den 23-årige amerikanske power forward Elijah Childs, som...
NEWS ARCHIVE