De evige rivaler mødes i pokalfinalen

Den danske basketballsæsons største enkeltstående kampe, pokalfinalerne, spilles påskelørdag. Damernes finale mellem BMS Herlev Wolfpack og BK Amager efterfølges af herrernes ditto, når Horsens IC møder Bakken Bears; et opgør mellem de to stærkeste danske hold i denne – og de foregående – sæsoner.

Det er andet år i træk, at Horsens IC og Bakken Bears mødes i pokalfinalen. Det er absolut en sjældenhed, at de samme to hold spiller pokalfinale mere end et år i træk. Det gjorde Horsens IC og SISU i 1997/98 og 1998/99, mens Bakken Bears mødte Svendborg Rabbits mødtes tre sæsoner i træk fra 2009/10 til 2011/12.

Finalisterne har mødt hinanden fire gange i denne sæsons grundspil i Basketligaen. Bears vandt en relativt sikker sejr i starten af december (108-89), en kneben sejr sidst i samme måned (95-92), endnu en relativt sikker sejr sidst i januar (119-92) og slutteligt blev det til et nederlag så sent som den 21. marts (105-107).

Det er de to hold, der har mødt hinanden i de seneste fem DM-finaler, hvor det dog skal bemærkes, at der pga. Corona ikke blev spillet DM-finaler i 2019/20-sæsonen, så der er ingen tvivl om, at det er de to mest dominerende hold i dansk basketball i de seneste sæsoner.

Bears har på det seneste haft skadesproblemer, og har ikke kunnet stille med stærkeste hold siden landsholdsvinduet i februar. Darko Jukic har med sin brækkede hånd nu siddet ude i seks uger, men i bjørnenes seneste kamp i mandags var Daniel Mortensen, Thomas Lærke og Tylor Ongwae tilbage.

Både Bakken Bears og Horsens IC spillede sæsonens sidste grundspilskamp i mandags. Bears vandt 111-91 over Svendborg Rabbits, mens Horsens IC vandt 113-78 over Bears Academy. Facit for grundspillet blev en førsteplads til Bakken Bears (23 sejre, 3 nederlag), mens Horsens IC (19-7) sluttede som nummer to, men med god luft til de efterfølgende hold Randers Cimbria (16-10) og Svendborg Rabbits (16-10).

DM-slutspillet starter 2. påskedag, men begge finalisters første kvartfinalekamp i bedst af fem-serien er flyttet til tirsdag. Bakken Bears skal i kvartfinalen møde Bears Academy, mens Horsens IC skal op imod Wolfpack. Inden da har holdene dog ikke problemer med at fokusere på lørdagens pokalfinale, hvor Horsens IC skal revanche sidste sæsons pokalfinalenederlag.

Bakken Bears har Basketligaens statistisk set bedste angreb (105,4 point pr. kamp), mens HIC scorer 92,9 point i gennemsnit. De to hold har i gennemsnit næsten lige godt forsvar. Bears har lukket 82,2 point ind pr. kamp, mens HIC har tilladt 84,5 point pr. kamp.

Horsens ICs helt store styrke er holdets guardkæde. Point guard Charles Callison (13,8 point pr. kamp) kom i januar tilbage til Horsens, hvor han også spillede i 2018/19, og han har for alvor været med til at strukturere et HIC-hold, der har mange våben. De mest scorende på HIC-holdet er den tidligere Bearsspiller David Efianayi (21,2 ppg) samt Gage Davis (18,2 ppg). Netop de tre spilleres tempo giver alle modstandere problemer, og bliver en markant udfordring for Bearsholdet. Det er bemærkelsesværdigt, at Efianayi og Davis har scoret 36,7% af HICs point.

Den rutinerede Vedran Borovcanin (15,2 ppg) har en imponerende evne til at bide fra sig i de afgørende kampe, og hans angrebskvaliteter skal Bears virkelig passe på. På centerpositionen har Richmond Aririguzah (10,3 ppg) haft en opadgående formkurve, og han havde hhv. 18 og 15 point i de to seneste kamp mod Bakken Bears.

Landsholdsspillere fra Uganda Deng Geu (13,2 ppg) udgør en stor del af x-faktoren på HIC-holdet, mens den danske landsholdsspiller og HIC-anfører Frederik Rungby (5,9 ppg) er limen på et stærkt HIC-hold. Rungby går forrest, klar til altid at kæmpe for sit hold og sine holdkammerater.

Fra bænken er Bakir Serdarevic (5,8 ppg) en meget træfsikker skytte, der meget gerne skyder det frie trepointskud, mens Tobias Reinholt aflaster store Aririguzah, når han får brug for en pause.

Det er femte gang de to hold mødes i pokalfinalen. I 1995/96 vandt HIC (69-63), mens Bears vandt i 2003/04 (66-64), 2015/16 (83-66) og i 2019/20 (89-80).

Der er tip off lørdag kl. 16.30 – kampen kan følges på TV2 Play og TV2 Sport. Allerede fra cirka en time inden tip off er der optakt på BearsTV. Du kan se optakten på Bakken Bears’ kanaler på YouTube eller Facebook. Damernes finale kan ses på TV2s platforme fra kl. 13.45.

 

Nederlag til Norrköping betyder FIBA Europe Cup i denne sæson
27 sep 2023

Nederlag til Norrköping betyder FIBA Europe Cup i denne sæson

Bakken Bears spiller FIBA Europe Cup i sæsonen 2023-24. Det står klart efter et...
Næste forhindring før Champions League er de svenske mestre
26 sep 2023

Næste forhindring før Champions League er de svenske mestre

Efter en flot sejr i første Champions League kvalifikationsrunde imod KB Peja fra Kosovo...
BearsPLUS med stil hos Rosborg Møbler
26 sep 2023

BearsPLUS med stil hos Rosborg Møbler

Tirsdag 26. september var Rosborg Møbler værter for BearsPLUS netværket - og de var...
Sikker sejr i første kval-kamp til Basketball Champions League
25 sep 2023

Sikker sejr i første kval-kamp til Basketball Champions League

Bakken Bears fik en fremragende start på den første kvalifikationskamp i Basketball Champions League...
NEWS ARCHIVE