Sultne Bears ser frem til Svendborg Rabbits i finalerne

Når finaleserien i Basketligaen mandag skydes i gang, er det en flok sultne bjørne, der går på kaninjagt. Svendborg vandt nemlig pokalfinalen i april og det har givet de sejrsvante bjørne motivation.

-Jeg håbede, at det ville være Svendborg, vi skulle møde i finalerne. Det føles, som om vi har noget uafsluttet, efter den pokalfinale og vi tørster nok lidt efter at få lov at møde Svendborg igen, siger Darko Jukic om modstanderen.

Svendborg Rabbits er i finalerne for første gang siden 2013, efter kaninerne fra Sydfyn torsdag vandt femte og afgørende semifinalekamp over Horsens IC. Det var en drabelig serie, med tætte kampe, hvor de tre midterste kampe blev afgjort med et enkelt point – i alt! Sammenlagt i de fem kampe vandt Svendborg med 2 point. Det har været en af de tætteste semifinaleserier i længere tid.

Nu skal Svendborg så skynde sig at vende opmærksomheden mod finaleserien mod Bakken Bears, der har haft lidt over en uge til at forberede sig.

Bakken Bears og Svendborg Rabbits møder hinanden i finalerne for første gang siden 2013. Fra årene 2007 til 2013 mødte de to mandskaber hinanden hvert år i finalerne. Seks ud af syv af finalerne vandt Bakken.

I semifinalerne har det især været Svendborg-spillerne Sebastian Åris og Brandon Norfleet, der har været toneangivende for kaninerne, men Rabbits en bred rotation af spillere.

Bakken Bears er uden skadede Ryan Evans, som ikke bliver klar til finalerne. Jarred Ogungbemi-Jackson er holdets topscorer, og er en af seks Bears-spillere, der scorer mellem 10 og 16 point.

Første finalekamp kan ses mandag 9/5 kl. 19.15 i Vejlby-Risskov Hallen eller på Sport Live.

Syv finaler i streg mod Rabbits

Fra 2007 til 2013 stod der Bakken Bears og Svendborg Rabbits i aviserne, hver gang, der blev talt Basketligaens finaler. Syv gange træk bragede holdene sammen, en enkelt gang i seks kampe og to gange skulle man ud i syvende og afgørende kamp.

I 2007 bragede Svendborg endelig gennem lydmuren, efter at have truet med det et stykke tid. I en Basketliga, der indeholdt to Horsenshold og superligaaflæggeren AaB Basket, tog Svendborg andenpladsen i grundspillet og ekspederede Randers og Team Sjælland i slutspillet. Holdet indeholdt blandt andet 225 centimeter høje Ivan Höger, Martin Mariegaard og ikke mindst stjernen Joshua Buettner.

De var oppe mod et sultent Bakken-hold, der året før havde lidt et 1-3 nederlag i finalerne til Horsens. Holdet var præget af en stærk kerne af erfarne eller sultne danske spillere, som Søren Ege, Jonas Buur, Andreas Jacobsen, Michael Niebling, Jens Jensen og Nikolaj Iversen, som førte Bakken til sejr i alle tre finaler – det år spillede man stadig bedst af fem kampe.

Året efter, i 2008, gik man over til at spille bedst af syv, men ikke meget ændrede sig. Bakken vandt finalerne 4-0 mod et Rabbits-hold, der havde skiftet Buettner ud med en trio af amerikanske stjerner, der dog ikke kunne stille noget op mod Bakkens kollektiv af danskere, der blev krydret med amerikanske Jason Siggers.

I 2009 skete der imidlertid noget. Toppen af ligaen var rigtigt tæt og Svendborg skulle bruge en sejr over Bakken i sidste spillerunde, for bare at sikre sig tredjepladsen, bag Randers. Bakken vandt 13 og tabte fem i grundspillet, kun en sejr foran Randers og Svendborg, med Amager og Næstved yderligere en kamp bagud. Finalerne blev lige så tætte.

Svendborg havde stadig Ivan Höger i midten, men stjernen var en af de mest seværdige – og dygtige – spillere nogensinde i dansk basket: Johnell Smith. Det kun 185 centimeter høje amerikanske lyn var nærmest umulig at fange og han blev kun bedre i finalerne. Det blev til 32 point i første kamp, hvor Bakken endte med at vinde med et enkelt point, 84-83, og så en nedtur i kamp to, med ”kun”17 i endnu et nederlag. I tredje kamp vendte Smith frygteligt tilbage i en sikker Svendborg-sejr, hvor det blev til 26 point på 17 skud for Smith.

Bakken tog en 3-1 føring i kamp fire, i en kamp, hvor Smiths 30 point blev nulstillet af at syv forskellige Bakken-spillere scorede mellem 9 og 16 point. I kamp fem og seks fik Svendborg udlignet, hvor Smith stod for 27 og 26 point, men så skete katastrofen for Svendborg.

I den syvende og afgørende kamp kunne ingen se Smith i hallen. 12 Svendborgspillerne varmede op, men Smith var ikke en af dem. Svendborg havde holdt det hemmeligt, at Smith var rejst hjem til et sygt familiemedlem, og det var lige før den taktik lykkedes. Bakken følte, at kampen nu var sikker og Svendborg spillede med ALT de havde. To minutter inde i fjerde periode var Svendborg oppe med syv, men en tre’er fra Eric Bell – i øvrigt hans sidste scoring i karrieren – fik Bakken i gang, og mesterskabet gik til Aarhus med cifrene 71-61.

I 2010 var det endelig Svendborg og Smiths tur – med lidt hjælp fra Nicolai Iversen, som Svendborg hentede i Bakken. Svendborg vandt suverænt grundspillet og finalerne. Faktisk formåede Bakken kun at vinde kamp to, 68-63, mens Rabbits tog de øvrige fire ret sikkert. Især femte kamp smertede i Bears-fansenes hjerter, da Bakken kun formåede at score 21 point i anden halvleg og tabte 76-51.

Bakken tog så grueligt hævn i 2011. Chris Nielsen blev hentet i Randers og nuværende Randers-træner Charlie Burgess førte holdet an i point, assists og rebounds gennem store dele af sæsonen. Samtidig var det i Rabbits år ét efter Johnell Smith og selv med en gruppe spillere, der indeholdt Nicolai Iversen, Chanan Colman og Adama Darboe kunne Svendborg ikke stille noget op i finalerne. Bakken vandt 4-0.

I 2012 blev det lidt mere spændende. Bakken var tilbage som vindere af grundspillet på et hold, hvor en hjemvendt Nicolai Iversen, Chris Christoffersen og Andreas Jacobsen gjorde holdet meget robust. Mikkel Plannthin begyndte at gøre sig gældende i Svendborg, blandt andet med 14 point i Svendborgs udebanesejr i finale 1. Bakken tog kamp 2 suverænt og serien blev måske afgjort i kamp tre.

Her var Svendborg foran meget af kampen, således også helt til sidst, hvor Adama Darboe sendte Svendborg op med 57-59. Nicolai Iversen fik imidlertid sendt Bakken i front med to scoringer og Chanan Colman missede et af to straffekast, der kunne have udlignet. Bakken tog således en 2-1 føring – og det blev også til 3-1 med en storsejr i kamp 4. Selv om Svendborg tog en to points sejr i kamp fem, endte Bakken med at tage kamp seks og mesterskabet i Svendborg 76-79.

Den sidste gang Svendborg har været i finalerne var i 2013 og her blev det endnu en episk serie i syv kampe. Donald Rutherford var stjernen i Svendborg, bakket op af Adama Darboe. Svendborg havde vundet grundspillet, men Bakken tog kamp et og dermed hjemmebanefordelen. Den tog Svendborg imidlertid tilbage i kamp to i Aarhus – og sådan gik det. Fire udebanesejre i de fire første kampe, inden Svendborg endelig tog en hjemmesejr – og en 3-2 føring – i kamp fem.
Bakken havde dermed ryggen mod muren i de to sidste kampe, men den udfordring tog Steffen Wichs tropper glædeligt. I kamp seks tog Chris Christoffesen sig af 19 point og 12 rebounds i en sejr på 83-74 og så blev den afgørende kamp 7 sat op i Svendborg.

Den blev lige så tæt, som man kunne forvente. Bakken var foran i de første 27 minutter, inden Svendborg tog føringen i fjerde periode. Hjemmeholdet kom foran 77-69 på en tre’er af Adama Darboe med lige over seks minutter igen og Svendborg Idrætscenter kogte. Der gik imidlertid fire minutter inden hjemmeholdet scorede igen og der havde Chris Christoffersen og Andreas Jakobsen sendt Bears i front – og spurten på 14-0 fik et udråbstegn med et dunk fra Marvell White til 77-83.

Claus Magaard blev så fejlet på en tre’er, der gik i og reducerede til 81-83, men det blev Svendborgs sidste scoring – både i kampen og i finalerne indtil denne sæson.

Fornyet fokus på ny hjemmebane
22 sep 2023

Fornyet fokus på ny hjemmebane

Vi omstrukturerer i Bakken Bears. Omstruktureringen sikre, at ambitionen om en ny basketballfacilitet bliver realiseret...
Bakken Bears rejser til Tyrkiet med håb om Basketball Champions League
22 sep 2023

Bakken Bears rejser til Tyrkiet med håb om Basketball Champions League

Bakken Bears skal, over tre kampe på fire dage i næste uge i Tyrkiet,...
Bears Spotlight: Head Coach Anders Sommer
22 sep 2023

Bears Spotlight: Head Coach Anders Sommer

Anders Sommer. Navnet er efterhånden ganske velkendt i dansk basketball. Efter at have brugt...
Bears afviser Horsens’ comeback
19 sep 2023

Bears afviser Horsens’ comeback

Bakken Bears spillede 27 minutters formidabel basketball, da de tirsdag aften tog imod Horsens...
NEWS ARCHIVE