Kompetence skriv: Center for Fleksjob og Særlige virksomhedsindsatser, Aarhus Kommune.

At ansætte fra kanten af arbejdsmarkedet kan være en kæmpe gevinst for alle parter.

Hvorfor kan det være en god ide for lige netop din virksomhed at ansætte en fleksjobber fra kanten af arbejdsmarkedet? Fordelene er mange, og lige netop dette vil Søren Riis Malling og Michael Hauge Frænde fra Center for Fleksjob og Særlige virksomhedsindsatser, Aarhus Kommune, slå et slag for:

– Ved at rekruttere fra kanten af arbejdsmarkedet og give mennesker, der har brug for det, en hjælpende hånd for at komme i beskæftigelse, får virksomhederne ikke alene adgang til arbejdskraft som kan bidrage positivt til virksomhedens produktivitet og økonomiske bundlinje. De bidrager også økonomisk til samfundet og styrker deres konkurrenceevne og brand, siger Michael Hauge Frænde, Afdelingsleder Center for Fleksjob og Særlige virksomhedsindsatser, Aarhus Kommune.

Du kan altså som virksomhed både få opfyldt mål for din CSR- eller ESG-profil. Men dette alene er ikke grund nok til at ansætte. For selvom det er mennesker, man snakker om her, så skal det gerne kunne ses på bundlinjen, at man foretager valget om at ansætte fra kanten af arbejdsmarkedet – og det kan det også.

– En fleksjobansat kan frigøre ressourcer hos jeres eksisterende medarbejdere og dermed skabe ekstra produktivitet i jeres virksomhed som kan aflæses på den økonomiske bundlinje, siger Søren Riis Malling, AC-fuldmægtig, Center for Fleksjob og Særlige virksomhedsindsatser, Aarhus Kommune

Som virksomhed har man ofte en masse interne praktiske opgaver, der skal varetages. Dette kan være alt fra vedligeholdelse af personalekøkkenet til at pakke varer ud.

Hvis vi forestiller os en mindre virksomhed, er det ofte en fra kontoret, der står for at sætte frokost på plads og tage af, samt rydde op og rengøre køkkenet efterfølgende. Rundt regnet bruger vedkommende måske 3-6 timer ugentligt på dette. Lige præcis her kan en fleksjobber virkelig gøre en forskel, og frigøre ressourcer fra dem, der i virkeligheden er ansat til andre ting. Kort sagt: Du får mere produktivitet ud af dine fuldtidsansatte.

Det er meget vigtigt at pointere, at de her mennesker er i fleksjobordningen af en årsag. De kan have været ude for en trafikulykke, sygdom, arbejdsulykke eller lignende, som har gjort, at de ikke længere kan varetage et fuldtidsjob. Dog er der stadig masser af restarbejdsstyrke tilbage. Det er et menneske med erhvervs- og livserfaring, man får ind i virksomheden. Nogle af de ting, der ofte ses hos de virksomheder, der har ansat en person på fleksjobordningen er, at de er meget loyale. De er et sted i deres liv, hvor de er færdige med uddannelse og bare er glade for igen at kunne varetage et job. Det er ikke ligesom at ansætte en studiemedhjælper, der har større tendens til at shoppe rundt imellem job, og på den lange bane ikke forsætte i stillingen. Derfor er fleksjobbere ofte værdsatte både af virksomhed og kollegaer.

Det er også vigtigt at pointere, at man ikke kun giver fleksjobberne det ”trælse” arbejde. Der er nogle skånehensyn, der skal tages, og som gør, at det med at skulle brygge kaffe og ordne køkkenet måske er det, de kan holde til. Derudover giver det dem en glæde at kunne varetage reelle opgaver samt føle, at de medvirker til den daglige drift af en virksomhed.

Hvordan gør jeg som virksomhed?

Ofte finder virksomheder ud af, at de har et behov, der skal dækkes. Herefter kontakter virksomheden kommunen, der sender en konsulent ud til virksomheden. Denne konsulent er med til at sørge for, at virksomhedens behov bliver dækket, og at et jobopslag bliver sendt ud i den interne fleksjobavis. Virksomhedens navn vil være skjult, men arbejdsopgaverne vil blive beskrevet. Der vil så blive gennemført en screeningsproces og derefter blive udpeget et række borgere, der kommer til samtale hos virksomheden – sammen med konsulenten. Dette skulle gerne ende ud i en ansættelse af den rette kandidat.

En fleksjobansat kan løse arbejdsopgaver I ikke får løst i dag, udtaler Michael Hauge Frænde, Afdelingsleder Center for Fleksjob og Særlige virksomhedsindsatser, Aarhus Kommune.

Det er ikke altid at en virksomhed er klar over, at de har et behov der skal dækkes, og her sender Aarhus Kommune ofte virksomhedskonsulenter ud for at hjælpe virksomheden i processen.

I Aarhus kommune er der lige nu omkring 7000 mennesker i fleksjobordning. Heraf går cirka 1000 rundt som ledige. Derfor er de i center for fleksjob altid på udkig efter nye arbejdspladser for deres borgere. Der bliver også gjort en stor indsats for at fastholde borgerne i deres arbejde. Dette sker ved hjælp af fastholdelseskonsulenter, mentorforløb og forskellige støtteordningerne. Der kan løbende skrues på forskellige faktorer for at optimere opgaven både for borgeren og for virksomhed, således det er tilfredsstillende for begge parter.

Er din opmærksomhed blevet vækket, og kunne du tænke dig at vide mere? Kontakt gerne Michael Hauge Frænde på telefon +45 20566176 eller på mail: mihf@aarhus.dk

Bears leverer comeback og holder den ubesejrede stime efter sejr i Valby Hallen
09 dec 2023

Bears leverer comeback og holder den ubesejrede stime efter sejr i Valby Hallen

Kampen mod BC Copenhagen skabte flere problemer for Bears, der begynder kampen med at...
Taurus Julefrokost 2023 er første skridt i BearsEVENT
08 dec 2023

Taurus Julefrokost 2023 er første skridt i BearsEVENT

Fredag 8. december lægger Bakken Bears rammer til Taurus Ejendomsadministrations julefrokost. Dette er et...
Bakken Bears står overfor svær udebanetur til Valby Hallen
08 dec 2023

Bakken Bears står overfor svær udebanetur til Valby Hallen

9. december skal Bakken Bears en tur til København til et opgør mod BC...
Bakken Bears vinder tredje europæiske kamp i træk – i Svendborg
06 dec 2023

Bakken Bears vinder tredje europæiske kamp i træk – i Svendborg

For første gang i historien mødtes to danske basketballhold onsdag aften i en europæisk...
NEWS ARCHIVE