thomas_laerke-w420

Games | 2016-01-06

JUVENTUS UTENA (LIT.) vs. Bakken Bears

Referat

Bakken Bears fik en lektion i litauisk basketball, da holdet onsdag aften tabte til Juventus Utena. Bears kom stort bagud fra starten af kampen og selvom holdet fik skåret føringen til fem point i starten af tredje periode, var Bears ikke tæt på sejren.

Der var tale om en urimeligt dårlig første periode, hvor Michel Diouf var eneste Bearsspiller, der scorede. Han 8 point blev modsvaret af 23 fra hjemmeholdet – og så var der lang vej hjem for bjørnene.

Amerikanske Shawn Glover fik debut for Bears, og han gjorde en fornuftig figur. Men det var først da Chris Christoffersen kom ind, at Bears fik fat. Den lange bornholmer fik generet hjemmeholdets spillere, men Bears fik ikke styr på forsvarsreboundsene. Juventus tog hele 11 angrebsrebounds i første halvleg og i det lys var det imponerende, at Bears kun var bagud med 36-43 ved pausen, bl.a takket være en treer til allersidst af Darko Jukic.

Var der håb om en lige anden halvleg i omklædningsrummet, blev det aldrig indfriet. Juventus var skarpere og da først Samenas begyndte at ramme bag trepointlinjen var kampen forbi. Efter ikke at have scoret før pausen scorede han 23 point (inkl. fem trepoinscoringer) i de sidste 20 minutter! Så var spændingen forduftet og hjemmeholdet kunne trille sejren hjem. Og så må det konstateres at når modstanderne vinder reboundkampen 47-25, så er det meget, meget svært at vinde.

Shawn Glover fik scoret otte point i sin Bearsdebut, men mest scorende blev Michel Diouf med 15 point. Darko Jukic scorede 13, mens Mikkel Plannthin scorede 12 og Carles Bivia 10. For hjemmeholdet var Samenas mest scorende – med næsten dobbelt så mange point som de næstbedste scorende: Zelionis og Dimsa scorede hver 12.

I næste runde spiller Bears igen på udebane, når holdet tirsdag spiller mod belgiske Mons-Hainaut, der onsdag tabte i Ukraine mod Khimik. Inden da spiller Bears hjemme mod SISU – søndag kl. 15.00.

Kampens resultat:

91-67

Dato:

onsdag 06. januar 2016

Tid:

18:30

Arena:

Se statistikken

Foromtale

Onsdag spiller Bakken Bears den anden kamp i Round of 32-gruppespillet. Efter nederlaget til Khimik Yuzhne fra Ukraine, gælder det nu en udebanetur til Litauen, hvor provinsbyen Utena lægger gulv til kampen i FIBA Europe Cup.

Efter et langt efterår har Bearstruppen holdt en kort pause over julen. Herefter er det blevet til to sejre i Basketligaen – ude mod Randers Cimbria og hjemme mod Stevnsgade. Nu venter en tur til Litauen efterfulgt af ture til Belgien og Ukraine, og ind mellem disse kampe i FIBA Europe Cup er der både Basketligakampe og pokalfinale.

Bears har været ramt af flere skader. Carles Bivia har ikke spillet i de første to kampe efter julepausen, men forventes klar til kampen i Utena.

Modstanderen er Juventus: Det navn smager i denne del af Europa mest af et sort-hvid-stribet fodboldhold fra Torino. Når Bakken Bears onsdag møder holdet med dette navn, handler det imidlertid ikke om fodbold, men om basketball, og det er altså også navnet på et af de bedste hold fra Litauen. På litauisk betyder Juventus ”ungdom” og henviser til at holdet bestod af mange unge spillere, da klubben blev stiftet i 1999.

I Litauen er basketball nationalsport nummer et – og landet har bestemt grund til stor stolthed over sine kvaliteter på internationalt plan. Ved seneste EM – for godt tre måneder siden – nåede landsholdet finalen, som blev tabt til Spanien, og historien har siden selvstændigheden i 1991 budt på tre OL-medaljer, en VM-medalje og EM-medaljerne af alle tre karat. Landets traditionelt bedste hold, Zalgiris fra Kaunas, har i samme periode været fast bestandel af Euroleague og vundet Europas stærkeste turnering en enkelt gang.

Juventus er fra Utena. Utena er navnet på Litauens tiendestørste by (27.000 indbyggere) placeret i den østligste region i landet, ca. 100 km fra hovedstanden Vilnius. Basketballklubben er byens stolthed, og klubbens bedste herrehold rykkede op i den bedste række i 2009. Efter fire sæsoner i Baltic League, er det første gang klubben er med i FIBAs europæiske turneringer. Det blev muligt efter en bronzemedalje i sidste sæsons litauiske mesterskabsslutspil – de første medaljer i klubbens historie.

At Juventus mener deres basketballprogram seriøst kan man få bekræftet ved at kigge på navnet på head coachen. Ny træner i denne sæson er Antanas Sireika – tidligere head coach for Zalgiris og det litauiske landshold gennem fem år. Med landsholdet var han head coach, da Litauen vandt det førnævnte EM i 2003, og som ass. coach har han OL-bronze i medaljeskuffen.

På spillersiden er litauerne også ganske fint med. Juventus Utena består af en flok dygtige hjemlige spillere, suppleret af to amerikanske stjerner. Sidstnævnte hedder Spencer Butterfield (190 cm guard, spillede LEB Gold i Spanien i sidste sæson) og Chavaughn Lewis (196 cm forward, første år som professionel efter at have gradueret fra Marist College, hvor han snittede næsten 20 point pr. kamp). Den største litauiske profiler hedder Egidijus Dimsa, der er en erfaren 204 cm forward/center. Dimsa spillede i sidste sæson hos rivalerne fra Neptunas Klaipeda – der deltog i Euroleague – og har tidligere i karrieren blandt andet spillet i Italien. En anden profil er Edgaras Zelionis, der er en 201 cm forward, der i de seneste tre sæsoner har spillet i Kasakhstan og Letland.

Juventus Utena gik videre til andet gruppespil som en af de bedste treere i de østeuropæiske grupper. Det blev til to sejre over Etha fra Cypern, en over Tartu Rock fra Estland og to nederlag imod Khimik Yuzhne – som Juventus (og Bears) altså også er i pulje med i andet gruppespil. Kampene mod Khimik blev tabt med fire og otte point. Første opgør i andet gruppespil var for Juventus’ vedkommende på udebane imod Mons-Hainaut fra Belgien, og det blev til et nederlag på 77-57 i en kamp, hvor belgierne endda var foran med 30 point undervejs.

I den hjemlige liga har Juventus fulgt op på den flotte 2014/15-sæson med en plads i den øverste halvdel af tabellen. Senest blev det dog til et nederlag, da Zalgiris vandt i Kaunas (90-78, søndag).

Kampen spilles tirsdag kl. 18.30 lokal tid (17.30 dansk tid) og kan ses direkte på FIBAs Youtube-kanal.

Hovedsponsorer

Hovedsponsorer

Bakken Bears A/S - Vejlby-Risskov Hallen - 8240 Risskov - E-mail: info@bakkenbears.com - Telefon: +45 86 770 700

Website by