thomas_laerke-w420

Games | 2018-03-07

BK Ventspils vs. Bakken Bears

IMPONERENDE HISTORISK SEJR TIL BEARS

Bakken Bears fik en virkelig vigtig og imponerende sejr, da Champions League-holdet fra Ventspils fra Letland blev besejret 93-73. Den første kamp blev spillet i Letland, og Bears har dermed et lille forspring at tære på i returkampen, der spilles onsdag den 14. marts kl. 18.30 i Vejlby-Risskov Hallen.

Bears var ellers bagud 22-14 efter første periode, men spillede virkelig disciplineret i den resterende del af kampen – især i forsvarsenden var bjørnenes spil noget af det bedste i denne sæson. Efter halvlegsstillingen 42-38 i Bears-favør fortsatte føringen bare med at stige. Efter tre perioder var Bears oppe 69-60 og kampens fjerde fjerdedel blev vundet 24-13 mod et efterhånden mere rådvildt hjemmehold.

Det var sigende at Bakken Bears vandt reboundkampen 44-33 og samtidig havde hele 10 turnovers færre end letterne (7-17).

Mest scorende for Bears var turneringens topscorer DeVaughn Akoon-Purcell igen mest scorende med 23 point, som han supplerede med 6 assists. Jaye Crockett scorede 17 point og tog 12 rebounds. Michel Diouf scorede 16 point og tog 9 rebounds.

For Ventspils scorede Emmanuel Ubillla 19 point, heraf de 16 i anden halvleg. Han tog endvidere 5 rebounds og havde 4 assists. Aigars Skele og Maris Gulbis scorede 10 point.

Med en sejr eller et nederlag på højst 19 point i returkampen vil Bakken Bears kvalificere sig til turneringens kvartfinaler, der spilles senere i marts. Aldrig før har et dansk hold været så langt i turneringen – kun en gang tidligere har et dansk hold været i 1/8-finalerne; det var da Bears nåede det stadie af turneringen i 2004/05, hvilket skete efter blot et enkelt gruppespil (i modsætning til de to Bears har kvalificeret sig fra i år).

 

Kampens resultat:

73-93

Dato:

onsdag 07. marts 2018

Tid:

19:00

Arena:

Olympic Center, Ventspils, Letland

Se statistikken

FOROMTALE: HISTORISK PLAYOFFS-KAMP VENTER

Bakken Bears møder det lettiske storhold Ventspils i FIBA Europe Cups 1/8-finale.

Bears kvalificerede sig til 1/8-finalerne ved at gå videre fra to gruppespil i FIBA Europe Cup – i begge puljerne var bjørnene kvalificeret til videre avancement inden sidste spilledag. Der venter imidlertid en noget mere vanskelig opgave i playoffs, hvor holdene, der blev nummer 5 og 6 i Basketball Champions Leagues gruppespil støder til.

BK Ventspils har netop sikret sig pladsen i FIBA Europe Cup-slutspillet efter en mislykket jagt på playoffs i Basketball Champions League. Ventspils blev nummer fem i gruppe B, blot en enkelt sejr fra den fjerdeplads, der havde givet kvalifikation til slutspillet. Ventspils havde nøglerne til kvalifikationen til slutspillet i hånden inden sidste spillerunde, men et nederlag på hjemmebane imod græske PAOK blev kostbart. Undervejs i turneringen lykkedes det på ganske imponerende vis Ventspils at slå de franske mestre Elan Chalon to gange, ligesom letterne var det eneste hold, der formåede at besejre de forsvarende Champions League-mestre fra Iberostar Tenerife – og det endda to gange.

Ventspils er et velafbalanceret hold med to stærke spillere på hver plads. Holdet består af fire amerikanske spillere, en litauer, en ukrainer og nogle af de bedste lettiske spillere. Ventspils noterer sædvanligvis mindst ti spillere, der spiller mindst 15 minutter.

Holdets omdrejningspunkt er Aigars Skele, der er en 25-årig shooting guard, der i sommer deltog i EM-slutrunden, hvor Letland blev nummer 5 efter nederlag i kvartfinalen imod de senere europamestre fra Slovenien. Skele er holdets topscorer i Basketball Champions League (12,2 point pr. kamp), holdets næstbedste rebounder (5,5 rebounds pr. kamp) og spilleren med næstflest assists (3,2 pr. kamp). Samtidig skyder Skele 47,7% bag trepointslinjen.

Holdets point guard er amerikaner og hedder Emmanuel Ubilla. Hans 11,0 point og 5,9 assists giver ham en fremtrædende rolle på Ventspilsholdet. Holdets bedste rebounder er Blake Hamilton, der snitter 8,7 point og 5,9 rebounds.

Den amerikanske forward Mike Bruesewicz, der har haft et utraditionelt karriereforløb, hvor han bl.a har været forbi den norske liga, har brækket næsen og som erstatning for ham har Ventspils i slutningen af februar hentet den tidligere ukrainske landsholdsspiller Denis Ikovlev, der startede sæsonen i den bedste italienske række. Bruesewicz er dog på vej tilbage fra sin skade og var omklædt til weekendens ligakamp, dog uden at komme på banen.

Ventspils fører den hjemlige liga med 19 sejre i 20 kampe. Senest blev det lørdag til sejr over Jurmala, der er placeret på ligaens tredjeplads. De to øverste hold er dog traditionelt i særklasse. Ud over Ventspils drejer det sig om VEF Riga, der er forsvarende mestre efter holdet vandt finaleserien over netop Ventspils.

Ventspils er nifoldige lettiske mestre – den seneste titel kom i 2014 – og også internationalt er holdet en magtfaktor. I de seneste 20 sæsoner har Ventspils deltaget i europæiske turneringer. I sidste sæson deltog holdet – ligesom Bears – i Basketball Champions League, hvor det blev til 7 sejre i de 14 kampe i gruppespillet. I playoffs blev det til et knebent nederlag til Reyer Venezia, der senere nåede final four og i øvrigt blev italienske mestre. Ud over en tredjeplads i FIBA Champions Cup i 2003, er det blevet til et par kvartfinalepladser.

På landsholdsniveau er lettisk basketball er en faktor man skal regne med. Europamestrene fra den første EM-slutrunde i 1935 har deltaget i 11 ud af 13 slutrunder siden uafhængigheden fra Sovjetunionen, heraf de seneste ni! Ud over den absolutte stjerne Kristaps Porzingis, der spiller i NBA og blev EM-slutrundens tredjemest scorende spiller, har Letland dygtige spillere i topklubber i Spanien, Litauen og Italien, foruden Strelnieks i Olympiakos og Bertans i San Antonio Spurs.

Ventspils er med sine 44.000 indbyggere den sjettestørste by i Letland, og med sin vestlige placering den vigtigste havneby i landet. Ventspils ligger 190 km fra hovedstaden Riga.

Det er anden gang Bakken Bears spiller playoffs i FIBAs europæiske turneringer. Første gang var i foråret 2005, da holdet højst overraskende i sin første Europa Cup-deltagelse gik videre til 1/8-finalerne i FIBA Europe Cup, men tabte til Mlekarna Kunin fra Novy Jicin i det østlige Tjekkiet. Bears tabte stort i det første opgør på udebane (90-64) og så hjalp det mindre, at bjørnene vandt 100-95 i returopgøret i Vejlby-Risskov Hallen. Bjørnenes bedste spiller i returkampen var i øvrigt Chris Christoffersen, der altså her 13 år senere stadig har en rolle på Bearsholdet.

Når det trods disse historiske kendsgerninger påstås, at dette års præstation er et historisk europæisk højdepunkt skyldes det naturligvis, at det i indeværende sæson har krævet to gruppespil at nå frem til 1/8-finalerne, hvor det i 2004/05 kun krævede et enkelt.

Bakken Bears har siden holdet sidst var i den europæiske ild (7/2 i Ungarn) spillet otte kampe i Basketligaen – alle otte kampe er vundet. Der udover har et par af Bearsspillerne nået at spille landskampe i perioden.

Bears må på turen til Letland se bort fra Sylvester Berg, der fik en skade i kampen i onsdags i Svendborg, mens Thomas Lærke har været ude med et delvist overrevet ledbånd i det ene knæ siden kampen mod Næstved den 10. februar, og han forventes at være ude i endnu en lille måned.

1/8-finalerne spilles bedst af to kampe – efter onsdagens kamp i Letland mødes holdene i Aarhus næste onsdag. Kampene skal scoringsmæssigt opfattes som én lang kamp på 80 minutter. Hver af de to kampe kan således slutte uafgjort, og kun hvis stillingen samlet er uafgjort efter kampen i Vejlby-Risskov Hallen onsdag den 14. marts, spilles der ekstra perioder a 5 minutter indtil der er fundet en vinder.

Der er tip off i Ventspils kl. 19.00 (18.00 dansk tid) og kampen kan følges på FIBAs YouTube-kanal.

 

Hovedsponsorer

Hovedsponsorer

Bakken Bears A/S - Vejlby-Risskov Hallen - 8240 Risskov - E-mail: info@bakkenbears.com - Telefon: +45 86 770 700

Website by