Bjørnene nedlægger tyrkisk storhold

Af: Jørgen Rysgaard, Longdog Communications

Endelig blev det tid til årets første kamp og så endda en kamp i Basketball Champions League. Aftenens kamp i Aarhus Arena stod på revanche-opgøret mod tyrkiske Galatasaray og var et must win for bjørnene, hvis de skulle nære håb for videre avancement i turneringen. Men head coach Steffen Wich fortalte dog i et interview til Aarhus Stiftstidende at fokus var mindre på avancement og mere på at slå Galatasaray og vise, at Bakken Bears virkelig hører til i europæisk topbasket – og det må vi sige, at de viste i aften!

I første periode starter bjørnene fra Aarhus stærkt ud med en veloplagt Tylor Ongwae, som står for kampens første scoring med en lang 2’er og der går ikke længe før han igen slasher igennem Galatasarays forsvar til et stærkt layup. Det er dog ikke kun Ongwae, som lægger godt fra land. Hele Bears-mandskabet holder et højt tempo og starter stærkt ud både defensivt og offensivt. Efter den lovende start kommer Q.J. Peterson også i gang med et par 3’ere kort efter hinanden kun adskilt af et dunk fra Ongwae – en forrygende offensiv start med en bjørneføring på 12-6! Men det er ikke kun denne fandenivoldske offensiv, som perioden igennem formår at splitte den tyrkiske defensiv ad som emmer af storspil. Bjørnenes defensiv og især reboundspillet i begge ender af banen lægger i stor stil grunden for bjørnenes dominans samt periodens slutresultat med en føring på 29-20.

Anden periode starter hvor første periode slap med det dominerende reboundspil, den kvælende defensiv og det inspirerede angreb, som nu komplementerer hinanden i sådan grad at Galatasaray flere gange ser helt rådvilde ud i deres eget forsvar. Ryan Evans kommer i gang med et par stærke scoringer i posten med vanlig elegance og Peterson bliver ved med at regne 3’ere til en føring på 36-20. Efter en angrebssekvens formår hjemmeholdet at snuppe 2 offensive rebounds og efter anden rebound lander bolden hos Adama Darboe, som øger yderligere til 39-23. Herefter begynder Galatasaray at vise lidt mere samling på tropperne en stund – men kun en stund. Bjørnene bliver ved med at dominere både offensivt og defensivt og med bidrag fra Deshawn Stephens og Peterson især lander anden periode med en stilling på 58-39.

I tredje periode viser bjørnene dog lidt mindre ildhu end i de to første perioder. Selvom tempoet stadig er højt begynder Galatasaray så småt at finde mere succes i deres angrebsspil, mens Bears køler en smule af fra 3’eren. Især tyrkernes Travis Trice og Daryl Macon formår at holde Galatasaray en smule inde i kampen. Og da Peterson midt i perioden tager en tur på bænken, scorer Galatasaray 3 gange i streg uden noget modsvar fra bjørnene. Derefter bliver Peterson dog sat på banen igen, hvilket åbner bjørnenes angreb op og fører til en tiltrængt 3’er til 69-51. Efter 3 yderligere scoringer af Galatasaray er det Darboe, som laver et pump-fake og sætter sin forsvarer, hvorefter han køligt sænker periodens sidste skud med en ren 3’er til 72-55.

På trods af at kampens sidste periode starter med en scoring fra Bears begynder Galatasarays forsvar at vise lidt flere tænder end hidtil set. Bears har et langt stræk uden scoringer, hvilket får deres føring ned på 75-61 og igen lidt senere helt ned på 12 point ved stillingen 80-68. Men selvom det ikke går som planlagt for Bears, bliver de ved med at arbejde hårdt og dét arbejdet munder ud i en 3’er fra Peterson til 83-68 efterfulgt af endnu en 3’er fra Ongwae til 86-68 – lige den adrenalinindsprøjtning, bjørnene har brug for. Herefter når Peterson en offensiv rebound i luften og mens han stadig hænger der uden jordforbindelse, hamrer han bolden i kurven med et spektakulært put-back-dunk! Dunket tager nærmest al kampgejsten fra tyrkerne, som ikke formår at svare igen og efter flere genialiteter i bjørnenes angreb slutter kampen med stillingen 96-78.

Når man hører Bakken Bears’ trænerstab om hvad der ofte bliver fokuseret på til træning er tre uundgåelige punkter rebounds, tempo og fokus. De to første udførte bjørnene til bravour i aftenens kamp, da den høje intensitet blev holdt igennem hele kampen. Bjørnene dominerede også i reboundspillet, hvor især de offensive af slagsen blev helt afgørende – Bears fangede 21 mod Galatasarays 7. Og hvor man som Bears-fan kunne frygte at problemer med det sidste punkt – manglende fokus – ville vende kampen, blev Bears ved med at arbejde og holdt hovederne kølige til det spilmæssige fokus igen var krystalklart. Og med sådan et hold, som kører på alle cylindre og en toppræstation fra Q.J. Peterson med 35 point, 7 rebounds og 5 assists må man sige, at aftenens sejr var lige præcis den slags testamente til europæisk topbasket, som head coach Wich var på jagt efter.

Næste opgør i europæisk regi bliver hjemmekampen mod Iberostar Tenerife – endnu et must win, hvis Bears skal have en mulighed for at gå videre i turneringen. Kampen løber af stablen den 20. januar kl. 18.00 i Aarhus Arena.

Ærgerligt nederlag for Bears

Det var en noget alternativ optakt de to hold havde fået til opgøret mellem Bears og Galatasaray. Kampen blev udsat en uge som følge af otte Bearsspilleres positive Covid-prøver, og forberedelserne var derfor noget anderledes end til en normal europæisk kamp. Galatasaray havde derimod fyret træneren dagen inden kampen, og de tyrkiske spillere virkede opsatte på at vise, at de fem nederlag i træk de var noteret for, i hvert fald ikke var deres skyld.

Første periode var relativt lige, men Bears fik slået et lille hul efter et flot indhop af Ryan Evans, der ankom sent til kampen efter at være blevet far tirsdag morgen, scorede bjørnene periodens sidste otte point til føring på 25-15 efter ti minutter.

Det tog dog ikke lang tid før Yigit Arslan fik bragt tyrkerne tilbage i kampen. Otte hurtige point fra hans hænder fik hjemmeholdet tilbage på 27-27, og selvom Galatasaray først kom foran i periodens sidste sekund, havde favoritterne fået overtaget. Galatasaray førte 47-45 ved pausen – og deres 32 point i anden periode var ildevarslende for Bears.

Hjemmeholdet gav ikke føringen fra sig efter pausen. Midtvejs i tredje periode fik tyrkerne slået et lille hul, og selvom Bears fik reduceret til 59-62, havde aarhusianerne ikke den saft i benene, der skulle til at hamle op med hjemmeholdet, der førte 69-61 inden sidste periode.

Hjemmeholdets topscorer RJ Hunter åbnede fjerde quarter med en treer, og Bears kom bagud med 15 point (80-65) efter et par minutters spil. QJ Peterson var velskydende og Deshawn Stephens leverede flot under kurven, men hver gang Bears var tæt på at komme igen, lavede holdet dumme turnovers

QJ Peterson blev topscorer med 22 point (+4 assists), mens Michel Diouf scorede 14 (+4 rebounds) og Tylor Ongwae og Deshawn Stephens hver 12. For Galatasaray scorede RJ Hunter 19 p, mens Brock Motum scorede 17.

Statistisk blev det afgørende, at Galatasaray vandt reboundspillet 38-29 og skød bedre trepointsprocenter (11/24 ift 11/34).