Bears i europæisk semifinale

Bakken Bears har for anden gang på tre sæsoner kvalificeret sig til semifinalen i FIBA Europe Cup. Efter gevinst på 79-66 i Aarhus blev det onsdag til endnu en sejr over Tsmoki Minsk, der spiller i Østeuropas stærkeste række, VTB United League. I den hviderussiske hovedstad vandt Bears 93-87 efter en kamp, hvor bjørnene aldrig var bagud. I semifinalen er modstanderen Bahcesehir Koleji fra den bedste tyrkiske række.

Bakken Bears kom flot fra start og førte 27-21 efter første periode. Men selvom de danske mestre scorede de første ni point i anden periode og dermed kom foran 36-21, var kampen først afgjort i de sidste sekunder. Tsmoki kom godt igen i slutningen af anden periode, og var blot bagud 47-51 ved pausen. Bakken Bears havde problemer med at dæmme op for stærke Rob Lowery, der på imponerende vis styrede Minsks spil.

Anden halvleg var tæt hele vejen, men konstant med Bakken Bears i førersædet. Bjørnene nåede foran med 10 point, kun for at se Maskim Salash og førnævnte Lowery styre tingene i hviderussisk retning. Til sidst var der dog ingen tvivl om at Bears ville få den samlede sejr og velspillende Chris Ortiz og Tylor Ongwae lukkede kampen med imponerende dunks.

Topscorer for Bakken Bears var Darko Jukic (20 p), Chris Ortiz (17 p) og Nimrod Hilliard (16 p og 6 assists). For Minsk scorede Salash (23 p og 9 rebounds) og Lowery (19 p og uhørte 18 assists) flest point.

Semifinalemodstanderen Bahcesehir Koleji vandt overraskende på udebane over lettiske Ventspils (78-77 i Tyrkiet og 112-90 i Letland). Den første kamp spilles i Istanbul den 25. marts, mens returkampen spilles i Aarhus den 1. april.

Bakken Bears kom onsdag aften skidt fra start mod Tsmoki Minsk i det første af to opgør i kvartfinalen i FIBA Europe Cup. De aarhusianske bjørne formøblede angrebene ved at smide for mange bolde væk, mens gæsterne var effektive i den anden ende. Efter blot et enkelt minut af første periode var stillingen 0-5 til udeholdet. Steffen Wichs tropper lod sig dog ikke skræmme af Minsks flotte start. I løbet af ingen tid kom Bakken Bears foran efter to flotte treere af henholdsvis Adama Darboe og Michel Diouf. De gode takter varede dog ikke længe for det danske hjemmehold. Tsmoki-Minsk svarede hurtigt igen med flere gennemspillede angreb, der fandt den frie mand bag trepointslinjen. Med to minutter tilbage af første periode kunne de danske mestre kigge op på lystavlen og se en aktuel stilling på 14-23. Ikke den start på kampen, som man havde håbet på. Denne stilling blev også første periodes endelig resultat. Meget kunne gøres bedre af aarhusianerne, men hvis det kunne lykkes at genfinde den sædvanlige form på en europæiske scene, så ville kampen igen blive helt åben.

Anden periode begyndte helt anderledes for Bakken Bears, der fandt et helt andet tempo. Den korte pause mellem første og anden periode virkede til at gavne ”Bjørnene”. Efter to minutter spillet havde gæsterne fortsat ikke scoret, mens aarhusianerne fik reduceret til 19-23. Dette kom blandt andet efter et spektakulært dunk af Tylor Ongwae, der fik sat fut under festlighederne på tilskuerpladserne i Vejlby-Risskov Hallen. Publikum virkede en anelse nervøse i kampens begyndelse, men dette højdepunkt forvandlede hallen til en heksekedel. Men bedst som man troede, at stemningen ikke kunne blive vildere, så dukkede Tylor Ongwae op endnu engang med endnu et spektakulært dunk efter et layop. Stillingen var 27-23 efter fire minutter spillet af anden periode. Et fremragende comeback af Bakken Bears. Det resterende af anden periode forløb meget lige mellem de to duellanter, hvor det bølgede meget frem og tilbage. Det var dog gæsterne fra Tsmoki-Minsk, der var marginalt bedst. Men ”Bjørnene” kunne ikke desto mindre gå til pause med en smal føring på 37-35. Danskerne vandt isoleret set perioden med 23-12. En imponerede periode for de danske mestre.

Bakken Bears kom skidt ud efter pausen, hvor skarpheden manglede omkring kurven. Der skulle gå to minutter, før ”Bjørnene” kom på tavlen. Gæsterne fra Minsk var desværre kommet fint ud efter pausen, og de havde derfor bragt sig foran med 40-44. De danske mestre havde tydelige vanskeligheder med at genfinde takterne fra anden periode. Med tre minutter tilbage af tredje periode var det et kritisk tidspunkt at holde fast, hvis man skulle gøre sig forhåbninger om at trække fra og sikre sig sejren i fjerde og sidste periode. Bakken Bears, hjulpet af et fremragende publikum, leverede fremragende mod slutningen af tredje periode. Med et enkelt minut tilbage scorede ”Bjørnene” flere point i træk, og anfører Morten Sahlertz sikrede med en treer hjemmeholdet en føring på 52-48. Dette gjorde Morten Sahlertz til Bakken Bears’ mest scorende bag trepointslinjen i historien med 541 ramte skud. Den perfekte afslutning ledende ind til fjerde og sidste periode.

De regerende danske mestre fortsatte ufortrødent sit flotte momentum i fjerde periodes indledning. Med flotte aktioner fra amerikanske Ryan Evans og Nimrod Hilliard bragte Bakken Bears sig foran med 60-51 efter tre minutter spillet. Det var præcis den ønskede åbning på perioden, hvis aarhusianerne skulle sikre sig et fornemt udgangspunkt inden returopgøret. Gæsterne fra Tsmoki-Minsk virkede heller ikke sig at have et modsvar til at stoppe et frembrusende Bakken Bears-mandskab. ”Bjørnene” holdt foden på gaspedalen, og det konstante høje tempo virkede til at dræne gæsterne for energi. Tsmoki-Minsk formåede heller aldrig at kæmpe sig tilbage i opgøret, og danskerne kunne derfor hive et yderst vigtigt resultat hjem på 79-66 inden et spændende returopgør den 11. marts.

HØJT AT FLYVE…

Fra en rigtig flot første periode til et rigtig elendig fjerde quarter – det var Bakken Bears’ kamp mod Tsmoki Minsk i en hurtig opsummering. Bakken Bears fører fortsat gruppe K i FIBA Europe Cups andet gruppespil, men med to udekampe tilbage, er det virkelig svær opgave, der venter, hvis Bears skal videre til 1/8-finalerne.

Bjørnene var efter en aggressiv start foran 11-1, men Mikiti Meshcharakou fik udeholdet tilbage i kampen ved at ramme to treere. Bakken Bears fortsatte den aggressive stil, og bjørnenes bedste spiller Tony Bishop bragte sit hold foran 25-12, inden Minsk sluttede med at score periodens sidste syv point.

I anden periode kom Bears under ledelse af en velspillende Jaye Crockett foran med hele 15 point – 34-19 efter godt 12 minutter, men så steppede amerikansk-svenske Chris Czerapowicz op og scorede otte point, mens store David Kravish supplerede med seks. Kravish udligner til 38-38 inden Tony Bishop satte en treer til halvlegsføring 41-38.

I tredje periode var udeholdet i førersædet. Czerapowicz scorede 10 point i perioden alene og rutinerede Kudrautsau scorede syv. Dragerne fra Minsk scorede 30 point i tredje quarter, mens Bears havde sværere og sværere ved at score. Minsk foran 68-64 efter 30 minutter.

Kampens sidste fjerdedel var en katastrofe for hjemmeholdet. Det var turnover på turnover, mens udeholdet tog sig af de rebounds, der kom af holdenes missede skud. Kravish, der scorede otte point i kampens sidste del, bragte Minsk foran 76-66, men selvom DeVaughn Akoon-Purcell scorede, var det en stakket frist. Bears tabte 75-96 til et virkelig velforberedt og velspillende Minsk-hold, der var anført af Devon Saddlers 14 point, 7 rebounds og 7 assists.

Mest scorende for Bears var Tony Bishop, der scorede 20 point, mens DeVaughn Akoon-Purcell scorede 18 og Jaye Crockett 17. For Minsk scorede David Kravish 20 point på 12 skud og supplerede med 10 rebounds, mens Chris Czerapowicz scorede 18.

Bakken Bears fører puljen med tre sejre i fire kampe, ligesom Mornar Bar, der vandt på udebane imod Szolnoki Olaj. Det ungarske hold samt Minsk har hver en sejr.

I næste runde spiller Bears ude mod Mornar Bar. Vinderen af den kamp er kvalificeret til 1/8-finalerne, mens taberen af kampen mellem Tsmoki Minsk og Szolnoki er elimineret fra videre deltagelse.

BEARS VINDER FØRSTE KAMP

Bakken Bears vandt den første kamp i det andet gruppespil i FIBA Europe Cup, da holdet på udebane vandt 86-85 over Tsmoki Minsk.

Sejren i den hviderussiske hovedstad blev sikret efter Bears fik indhentet Minsk i kampens døende minut og holdets normale topscorer DeVaughn Akoon-Purcell scorede et straffekast med otte sekunder igen og efterfølgende havde et block i forsvarsenden.

Bears var faktisk foran det meste af kampen (periodecifrene 22-24, 41-46, 64-63), men da Minsk kom foran 77-71 midt i sidste periode, så det sort ud. Bears fik udlignet til 80-80 inden Minsk ramte en pladstreer med 50 sekunder tilbage, men bjørnenes Doug Wiggins svarede igen med en treer inden Akoon-Purcell ramte sit enlige straffekast til sejren.

Senest Bears spillede i Minsk blev det til et eftertrykkeligt nederlag. I februar 2014 vandt Tsmoki 89-51.

Michel Diouf blev dagens topscorer med 19 point, mens Jaye Crockett scorede 17 point, som han supplerede med 9 rebounds.

I FIBA Europe Cup skal Bears i aktion igen onsdag den 10. januar, når Mornar Bar fra Montenegro besøger Aarhus. Inden da har Bakken Bears dog fire Basketligakampe på menuen. I perioden fra 28. december til 27. januar spiller Bears ikke mindre end 10 kampe – tre i FIBA Europe Cup, seks i Basketligaen og en pokalfinale.