Scouting: Dette er SL Benfica – II

Når man nævner Sport Lisboa Benficas navn tænker de fleste formentlig på fodboldholdet, der jævnligt deltager i Champions League og har vundet 37 nationale mesterskaber. Men Benfica er mere end fodbold – det er en enorm sportsklub, der også har aktiviteter indenfor bl.a. håndbold, atletik, svømning, bordtennis, futsal … og basketball.

Basketballafdelingen i SL Benfica startede i 1927, og det er siden blevet til 27 mesterskaber og 22 pokaltitler – begge er rekord i Portugal. Benficas seneste mesterskab – og pokaltitel – blev vundet i 2016/17-sæsonen, mens det i de seneste to sæsoner er blevet til guld til Oliveirense, der slog Benfica i finalen i 2018/19-sæsonen.

Oliveirense ligger lige nu nummer fire i den portugisiske liga, men overgås af et trekløver, der alle er i familie med hold i toppen af den portugisiske fodboldrække: Det er Sporting, FC Porto og Benfica. Sporting har blot et enkelt nederlag, mens de to sidstnævnte begge har tabt to gange, Benfica senest i lørdags til Sporting.

Historisk set har SL Benfica mange deltagelser i europæiske turneringer. Benfica har deltaget i fem af de seneste seks sæsoner, men dette års deltagelse er første gang i nyere tid at de er gået videre fra det indledende gruppespil.

Benficas europæiske sæson startede med en samlet sejr over Donar Groningen, mens det blev til nederlag mod Mornar Bar i anden runde af kvalifikationen til Basketball Champions League. Det portugisiske storhold gik videre til det andet gruppespil i FIBA Europe Cup efter en førsteplads i det første gruppespil. Det blev til fem sejre og dermed duksepladsen foran ZZ Leiden (Holland), Inter Bratislava (Slovakiet) og Pesci BSK (Ungarn).

Bakken Bears mødte Benfica i efteråret 2017, og det blev her til to komfortable sejre til det danske hold. Bears vandt 95-76 i Aarhus og 108-95 i Lissabon på vej mod videre avancement i FIBA Europe Cup. Det er ikke Bears’ eneste møder med hold fra Portugal. I november 2004 blev Bakken Bears’ første europæiske kamp vundet på udebane mod CAB Madeira (88-82), mens det blev til nederlag hjemme (62-65). I den efterfølgende sæson blev det til to nederlag mod samme modstander (79-95 på udebane og 83-101 hjemme).

Siden de første møder mellem holdene er kvaliteten på Benficas hold steget markant. Også bredden af holdet er styrket markant på det hold som trænes af head coach Carlos Lisboa – et af de største navne i portugisisk basketball. Benficas basketballhold nyder godt af en øget rivalisering mellem landets store fodboldsklubber, og de kan derfor råde over et efterhånden rigtig fint spillerbudget.

Portugiserne har 13 spillere, der snitter mindst 6,1 point! Topscorer Anthony Ireland snitter 15,0 point i de fire kampe, han har spillet siden han blev hentet ind. Den 178 cm guard har tidligere drillet Bakken Bears, bl.a. da han var arkitekten bag den afgørende scoring i Avtodors sejr på 125-124 i Vejlby-Risskov Hallen i februar 2019.

Også den stærke forward Micah Downs har repræsenteret Avtodor i møder med Bakken Bears (i 2017). Downs snitter 12,5 point, 8,0 rebounds og 3,5 assists, men har haft en længere skadespause og ventes ikke klar før senere på sæsonen. Til at afløse ham har Benfica hentet den 33-årige Anthony Hilliard, en erfaren forward med erfaring fra de bedste ligaer i Europa, senest snittede han 13 point for Le Portel i den bedste franske række.

Benficas styrke ses også på insidepladserne. Den 34-årige Eric Coleman, der var afgørende i begge Oliveirenses mesterskaber de seneste sæsoner spiller en kæmperolle for Lissabon-klubbens hold. Den jævnaldrende Betinho Gomes, der har haft en flot karriere i den bedste række i Spanien og Italien, spiller mange minutter på power forward-positionen og snitter 11,4 point og 7,9 rebounds. Også Gary McGhee er en stor gut på 211 cm med fortid som bedste rebounder i den græske liga – han snitter 6,6 point for Benfica.

Også længere væk fra kurven har Benfica specialister. Tomas Barroso skyder 61,5% bag trepointslinjen (og snitter 11,3 point), mens Damian Hollis (9,5 point, 45,5% bag trepointslinjen), Fabio Lima (8,8 point, 63,9%) og det 20-årige talent Rafael Lisboa (6,9 point, 46,9%) – søn af head coach Carlos – også skyder imponerende procenter. Unge Lisboa var i øvrigt MVP i B-slutrunden ved U20-EM som Portugal vandt på hjemmebane.

Og at kalde Lisboa for ung er ingen underdrivelse på et særdeles erfarent Benfica-hold. Bortset fra Lisboa er de yngste spillere, der fast er i rotation den amerikanske guard Anthony Ireland (28 år) og den portugisiske landsholdsguard Tomas Barroso (29 år), og mens Ireland først kom til Portugal kort før jul, har Barroso været skadet i længere tid og ikke spillet siden den første del af november. Resten af holdet er 30 år eller mere.

 

 

Award Night var god sæsonafslutning for BearsPLUS
17 jun 2024

Award Night var god sæsonafslutning for BearsPLUS

I torsdags kunne vi sige tak for endnu et fantastisk år i BearsPLUS-netværket med...
Tak for to fantastiske sæsoner til Gustav Knudsen
16 jun 2024

Tak for to fantastiske sæsoner til Gustav Knudsen

Næste skridt i Gustav Knudsens karriere er – som mange nok havde forventet –...
Magnus Høj sikrer udenlandsk kontrakt
15 jun 2024

Magnus Høj sikrer udenlandsk kontrakt

Horsensdrengen Magnus Høj kom til Bakken Bears for to år siden, med det udtalte...
Noah Churchil skal til Bundesligaen
14 jun 2024

Noah Churchil skal til Bundesligaen

Tak for to fantastiske sæsoner, Noah - og held og lykke i Bundesligaen! Siden Noah...
NEWS ARCHIVE