Europæisk top10-hold gæster Aarhus

Det er et absolut tophold i europæisk basketball, der onsdag spiller i Arenaen – måske det bedste Bakken Bears har mødt i klubbens 68-årige historie. Iberostar Tenerife, der som hold er diametralt modsat Bakken Bears, er det mest vindende hold i Basketball Champions League, forsvarende mestre i FIBA Intercontinental Cup og bookmakernes favoritter til at vinde i denne sæson. Bakken Bears står med to sejre i træk i turneringen, og kan – hvis der kan skabes en overraskelse – øjne en lille mulighed for kvalifikation til næste runde.

Statistisk set kan holdene nærmest ikke være længere fra hinanden. I dette års Basketball Champions League er eneste lighedspunkt, at holdene begge scorer mange point. Iberostar Tenerife som det mest scorende af de 32 i turneringen (94,8 ppg), mens Bakken Bears er nummer 7 (85,4 ppg). Et tredje hold fra puljen, Dinamo Sassari, er i øvrigt nummer 6 (86,4).

Bakken Bears har et atletisk hold, der er dygtige i reboundspillet (nr 4 af de 32 hold med 38,8 rebounds pr. kamp), mens Tenerife er nede som nummer 27 (32,2). Bears er i øvrigt, sammen med SIG Strasbourg, det hold i turneringen, der tager flest angrebsrebounds (16,0).

En af årsagerne til at Bears er bedre i reboundspillet, er nok, at bjørnene misser flere skud end de spanske kolleger, der er ekstremt dygtige til at skyde, aflevere og tænke basketball. Tenerife er det næstbedst skydende hold bag trepointslinjen (44,9%), mens Bears er nede som nummer 30 i den statistik (29,1%). Bedst skydende er i øvrigt Galatasaray (47,2%). Også fra topointsafstand er Tenerife dygtige, faktisk det bedste hold i turneringen (63,9%), mens Bakken Bears er nummer 10 (56,0%).

I den hjemlige turnering har Tenerife spillet en glimrende første del af sæsonen og weekendens sejr (108-87) på udebane i ‘lokalopgøret’ mod Gran Canaria var den 15. sejr i 19 kampe, hvilket giver en aktuel tredjeplads i ABC. Det er kun blevet til nederlag mod Euroleagueholdene Real Madrid, Barcelona og Baskonia samt i forrige uges kamp mod bundholdet Gipuzkoa.

Iberostar Tenerife, der er beliggende i den nordlige del af ferieøen, har sammensat et virkelig interessant hold med mange nationaliteter repræsenteret. Udover de spanske spillere, er der tale to spillere fra USA, en fra Georgien, Finland, Grækenland, Brasilien og Uruguay foruden en canadisk hollænder, en bosnisk finne! I alt ni ikke-spanske spillere, hvoraf der må bruges otte i den spanske ACB-række, men ’kun’ syv i Basketball Champions League.

En af dem, der med sikkerhed ikke bliver valgt fra, er den særdeles dygtige center Giorgi Shermadini (31 år, 217 cm, Georgien) – måske den bedste store mand i Basketball Champions League. Shermadini har spillet Euroleague i Panathinaikos, Cantu, Maccabi Tel Aviv og Olympiakos, og han spiller på ottende år i Spanien – først hos Zaragoza, siden hos Andorra, Malaga og nu for anden sæson for Tenerife. I denne sæsons Basketball Champions League snittede han 15,4 point og 5,8 rebounds på bare 22 minutters spil.

Bruno Fitipaldo (29 år, 183 cm, Uruguay) er Tenerifes startende point guard. Fitipaldo skiftede inden sæsonen fra det hold, der endte med at vinde Basketball Champions League, Burgos, og guarden med europæisk erfaring fra Capo d’Orlando (Italien), Galatasaray (Tyrkiet), Avellino (Italien) foruden Burgos, er kommet glimrende fra land i sæsonen 2020/21. Fitipaldo snitter 12,4 point og 6,4 assists.

Den anden guard hedder Marcelinho Huertas (37 år, 191 cm, Brasilien/Italien), og han har stort set uafbrudt siden 2004 spillet i europæisk basketball – alt overvejende i Spanien hos Joventut Badalona, Bilbao, Vitoria, FC Barcelona, men det er også blevet til et ophold i Italien i Bologna. Fra 2015 til 2017 spillede han ikke i Europa – her havde NBA og Los Angeles Lakers glæde af brasilianeren. Som et kuriosum kan nævnes at Huertas spillede 26 minutter i den nu afdøde Lakers-legende Kobe Bryants afskedskamp i april 2016. Udover NBA-kampe og Euroleague (3 x final 4 og 5 x kvartfinaler) har Huertas deltager ved VM- og OL-slutrunder. Både ved OL i 2012 og 2016 var Huertas i top 3 over spillere med flest assists…

Aaron Doornekamp (35 år, 201 cm, Canada/Holland) har spillet i Italien, Tyskland og Spanien. Forwarden vandt Basketball Champions League med Tenerife i sæsonen 2016/17, inden han rykkede til Valencia med hvem han vandt det spanske mesterskab i 2017/18 og EuroCup i 2018/19. I sommer gik turen så tilbage til Tenerife.

Sasu Salin (29 år, 191 cm, Finland) er en ekstremt stabil shooting guard. Han har spillet fem sæsoner hos Olympija Ljubljana i Slovenien, inden det blev til 2½ sæson hos Gran Canaria og to sæsoner hos Unicaja Malaga. I 2019 rykkede den finske landsholdsspiller til Tenerife. Salin, der ikke var med i de to holds første kamp, er topscorer for Tenerife i BCL med 18,5 point pr. kamp – og han skyder 53,1 % bag linjen, imponerende med 8 skud pr. kamp.

Store Tyler Cavanaugh (26 år, 206 cm, USA) har et meget imponerende CV, idet han har spillet for Atlanta Hawks, Utah Jazz og ALBA Berlin. Cavanaugh er en power forward, der hver eneste sæson skyder omkring 40% bag trepointslinjen. Også fra straffelinjen er sigtekornet sat godt ind – i Euroleague skød han i 2019/20 hele 97,0% (32/33).

Spencer Butterfield (28 år, 191 cm, USA) blev hentet til Tenerife i starten af oktober måned, og har endnu ikke spillet sin første kamp for klubben. Butterfield er en virkelig velskydende shooting guard, der startede sin karriere i den næstbedste spanske række inden turen gik til Litauen (Juventus Utena), Frankrig (Nanterre med hvem han vandt FIBA Europe Cup), Tyskland (ALBA Berlin), Reggio Emilia (Italien) og tilbage til Frankrig (igen Nanterre). Butterfield skød i sæsonen 2019/20 50,8% bag trepointslinjen i den bedste franske række og i BCL skyder han indtil videre 52,9%.

Forwarden Daniel Diez (27 år, 202 cm, Spanien) har lidt af rygproblemer, men er tilbage, dog ikke i den rolle han sædvanligvis ville have. Til gengæld har enorme Fran Guerra (29 år, 214 cm, Spanien) vist sin klasse, især i nøglekampen tidligt i januar mod Sassari, hvor han scorede 16 point på bare 19 minutter.

Iberostar Tenerife, hvis fjerdeplads i sæsonen 2019/20 er den bedste i klubbens historie, har fået en fremragende start på sæsonen 2020/21 med fem sejre i fem kampe, og øboerne fører dermed ACB-ligaen foran Real Madrid, der er det eneste andet ubesejrede hold… Hovedstadsklubben har imidlertid spillet en kamp færre end Tenerife.

Onsdagens kamp er den sidste i gruppespillet i Basketball Champions League – en gruppe af stor styrke med sidste sæsons nummer to i Italien, Dinamo Sassari, nummer fire i Tyrkiet, Galatasaray og nummer fire i Spanien, Iberostar Tenerife. Efter nederlag i de tre første kampe, har Bears vundet i Italien og hjemme mod Galatasaray.

Tenerife fører puljen med fire sejre i fem kampe, Sassari har tre sejre, Bears to og Galatasaray en enkelt. Inden sidste spillerunde, hvor Galatasaray tager imod Sassari, kan der ikke røres ved Tenerifes førsteplads, og Galatasaray kan ikke rykke sig væk fra sidstepladsen. Hvis Bears skal overhale Sassari kræver det dansk sejr i Aarhus og at Galatasaray vinder i Istanbul.

Der venter Bakken Bears en enorm udfordring onsdag kl. 18.00 i Arena. Kampen kan ses på livebasketball.tv.

 

IBEROSTAR TENERIFE CB CANARIAS – FACTS:

Grundlagt: 1939

Bedste ligaplacering: Nr. 4 i 2019/20

Aktuel ligaplacering I ACB: Nr. 3 (4 sejre, 1 nederlag)

Internationale resultater: Vinder af Basketball Champions League 2016/17, finalist i Basketball Champions League i 2018/19, kvartfinalist i Basketball Champions League i 2019/20, vinder af FIBA Intercontinental Cup 2018 og 2020

Hjemmebane: Pabellon Santiago Martin beliggende i San Cristóbal de La Laguna, 5100 tilskuerpladser. Har lagt gulv til Basketball Champions League Final 4 i 2017, VM (inkl. finalen) i kvindebasketball i 2018, FIBA Intercontinental Cup i 2018 og 2020

Topspillere – ifølge statistikkerne (i ACB):

Giorgi Shermadini 16,6 point

Giorgi Shermadini 5,8 rebounds

Marcelinho Huertas 5,8 assists

Bakken Bears tidligere resultater mod klubber fra Spanien: Aldrig spillet

Disse Tenerife-spillere har Bakken Bears tidligere mødt:

Aaron Dornekamp (2014/15 – spillede for Frankfurt, Tyskland – mødte Bears i FIBA Europe Cups første gruppespil. Resultater: 64-74 og 61-94, 8 og 6 point til Dornekamp).

Spencer Butterfield (2015/16 – spillede for Juventus Utena, Litauen – mødte Bears i FIBA Europe Cups andet gruppespil. Resultater: 67-91 og 81-93, 11 og 23 point til Butterfield).

Bruno Fitipaldo (2017/18 – spillede for Sidigas Avellino, Italien – mødte Bears i FIBA Europe Cups semifinaler. Resultater: 72-75 og 72-82, 0 og 3 point til Fitipaldo).

 

En institution forlader Bears
20 jun 2024

En institution forlader Bears

Bakken Bears præsenterede inden sæsonen 2018/19 en stor profil i form af nu 34-årige...
En epoke er slut
18 jun 2024

En epoke er slut

Michel Diouf skal videre. Det virker helt mærkeligt, for senegalesiske Michel Diouf har været...
Bears justerer strategi og styrker ejermæssigt fundament
18 jun 2024

Bears justerer strategi og styrker ejermæssigt fundament

Danmarks mest vindende sportsklub, basketballklubben Bakken Bears, tilpasser sin strategi, så akademiet styrkes samtidig...
Award Night var god sæsonafslutning for BearsPLUS
17 jun 2024

Award Night var god sæsonafslutning for BearsPLUS

I torsdags kunne vi sige tak for endnu et fantastisk år i BearsPLUS-netværket med...
NEWS ARCHIVE