Statistically speaking: Point og AVG i Basketligaen

Af Andrew Thomas Davidson

Basketball er en sport, der er propfyldt med statistikker. Hvis du har frekventeret Basketligaens hjemmeside eller måske endda NBA eller FIBAs, så er du helt sikkert blevet mødt med et hav af forkortelser såsom FG, EFF, DEF, +/- og listen fortsætter. Måske ved du, hvad de betyder, måske har du undret dig. Fortvivl ej! For nu skal vi til at forklare og nørde statistikker med udgangspunkt i Bakken Bears.

Point i Basketligaen
Nuværende stilling pr 17/01/21 i Basketligaen lyder på, at Bakken Bears ligger i toppen med 15 vundne kampe, ingen tabte. I hælene følger kaninerne fra Svendborg med 10 sejre, to nederlag. Efterfølgende finder vi Team FOG Næstved 8, 4; Randers Cimbria 8, 5; Horsens IC 6, 5; Bears Academy 5, 8; BMS Herlev 4, 9; Værløse Blue Hawks 4, 8; theView Copenhagen 3, 12; BK Amager 1, 11.

I denne omgang skal vi se nærmere på det, der i sidste ende, er det allervigtigste: Point! Vi tager udelukkende udgangspunkt i Basketligaen.

AVG står for average points, hvilket betyder gennemsnit af point i kampe. På den absolutte førsteplads i ligaen ligger Horsens ICs Khalil Ahmad, der startede med at være vanvittig brandvarm. I sin første kamp, der som nogen måske husker var mod Bakken Bears, scorede han 40 point, efterfølgende har han haft fire kampe med 30+. Det er siden faldet, men det er nok fordi Horsens senere fik styr på spillerlicenser og andet, som de baksede med i starten af sæsonen. Han har 25,7 point i gennemsnit, på andenpladsen finder vi Randers Cimbrias Reginald Kissoonlal med 20,2 – hele 5,5 point til forskel! Det mest interessante er måske, at på listen over top 10 af højeste AVG, finder man INGEN spillere fra Bakken Bears.

Kisoonlal står til gengæld som nummer et i en anden kategori: flest point sammenlagt. Her står han noteret for 263 point, mens vi på andenpladsen finder en kending i Khalil Ahmad med 257. På top ti listen finder vi dog endelig hele to af vores egne bjørne: Ryan Evans med 213, på en sjetteplads og Jarred Ogungbemi-Jackson med 194 på 10. pladsen. Et skud ud til de tidligere bjørne Keane Thoman (okay, han er stadig en bjørn, bare på et andet hold) og Sebastian Åris, der ligger henholdsvis på tredjepladsen med 237 og niendepladsen med 208.

Men hvad foregår der egentlig!? Bakken Bears har ikke tabt nogen kampe i denne sæson til dato endnu, og alligevel så kan vi “kun” prale af, at have to spillere på top ti over flest point, mens vi ingen har på gennemsnitlige! Men som du nok ved, så er basket næppe en solopræstation. Jovist, vanvittige dunks, en buzzer-beater eller et ‘Get that weak shit outta here’-block kan virke til at ske udelukkende på baggrund af én spillers indsats, men det sker aldrig, hvis der ikke er den rette aflevering, den rette screening eller et timet double-teamet. Jeg taler selvfølgelig om holdindsats.

Holdindsats giver flere point
I stedet for at kigge på individuelle spilleres præstationer – og ikke et ondt ord om det, for det er bestemt imponerende, og vi kommer til i fremtidige artikler at se nærmere på statistikker, hvor individuelle bjørne står øverst – så ser vi i stedet nærmere på, hvordan holdene klarer sig i ligaen. Vi lægger ud med PPG (Points per game), altså point per kamp, hvor vi finder Bakken Bears øverst med 102,4 point i gennemsnit pr kamp. Ikke langt fra ligger Randers Cimbria med 98,2, på tredjepladsen Svendborg 97,7 og så sker der et overraskende stort spring til fjerdepladsen Team FOG Næstved med 90,2. Det er alligevel et ret stort spring! Det er også interessant, at selvom Randers “kun” ligger på fjerdepladsen overordnet i ligaen, så ligger de alligevel på andenpladsen i forhold til PPG. De lukker så også 89,2 point ind til modstanderne. De tal kan man nemlig også se, det hedder noget så kluntet som AVG PTS AGT (average points against), gennemsnitlige point imod. Her finder man Team FOG Næstved på førstepladsen med 78,8 og Bakken Bears som nummer to med 80,3.

Der er altså ingen tvivl om, at Bakken Bears er et hold, hvor det forventes at alle kan lægge bolden i kurven. Hvis én spiller har en off dag – og sådan noget sker i basket – så er der andre, der kan træde til. Hvis vi ser nærmere på bjørnenes individuelle statistikker, så ligger Ryan Evans øverst med 213 point i alt, mens andenpladsen tilhører Jarred Ogungbemi-Jackson med 194, Travis Taylor med 186, Marvelle Harris 183 og Darko Jukic med 156. De har dog ikke alle spillet lige mange kampe. Ryan har i skrivende stund spillet 15 og får derved en AVG på 14,2. Jarred har spillet 14 og ender på en AVG på 13,9. Travis med 13,3. Marvelle med 14,1 – især den seneste kamp mod TheView Copenhagen gav ham et betydeligt nøk op på listen. Og Darko med 12,0. Kort sagt, så er Bakken Bears gode til at dele bolden, når den skal i kurven. De topper dog ikke på de individuelle ranglister, når det kommer til point. Det gør de til gengæld i andre kategorier, men det gemmer vi til en anden god gang.

Billede: Per Bille / Ry Foto

Hvordan fungerer Basketball Champions League?
23 sep 2023

Hvordan fungerer Basketball Champions League?

BCL Gruppespillet består af 32 hold, hvoraf de 29 allerede er valgt på baggrund...
Fornyet fokus på ny hjemmebane
22 sep 2023

Fornyet fokus på ny hjemmebane

Vi omstrukturerer i Bakken Bears. Omstruktureringen sikre, at ambitionen om en ny basketballfacilitet bliver realiseret...
Bakken Bears rejser til Tyrkiet med håb om Basketball Champions League
22 sep 2023

Bakken Bears rejser til Tyrkiet med håb om Basketball Champions League

Bakken Bears skal, over tre kampe på fire dage i næste uge i Tyrkiet,...
Bears Spotlight: Head Coach Anders Sommer
22 sep 2023

Bears Spotlight: Head Coach Anders Sommer

Anders Sommer. Navnet er efterhånden ganske velkendt i dansk basketball. Efter at have brugt...
NEWS ARCHIVE