Bears Spotlight: Head Coach Anders Sommer

Anders Sommer. Navnet er efterhånden ganske velkendt i dansk basketball. Efter at have brugt hele sit liv i basket-verdenen, er den nu 39-årige træner i gang med sin femte sæson hos Bakken Bears.  

I de første to sæsoner lød jobbet som assistent for Steffen Wich, men fra 2021 er det altså Anders Sommer, der har stået i spidsen for Danmarks mest vindende basketballhold.  

Allerede som seksårig startede rejsen for Anders Sommer, da han var med sin storesøster i hallen i Værløse. Hun spillede på dameholdet i klubben, og herfra voksede hans kærlighed til sporten sig bare større og større. Som otteårig startede Sommer sin spillerkarriere i Hareskov – en lille satellitklub til Værløse – hvor han sidenhen skiftede til som 12-årig. En klub og by som sidenhen har været Anders Sommers andet hjem. 

Men spillerkarrieren var ikke blot en dans på roser. En korsbåndskade midt i tyverne, var med til at gøre en svær beslutning lettere.  

– Jeg var begyndt at coache der og studerede også. Så jeg havde lidt svært ved at få tid til det hele. Så kom skaden og gav mig svaret på, at det nok var coachingen jeg skulle bruge det meste af min tid på. 

Hans allerførste trænerjob var for et af klubbens minihold, hvorefter Sommer fik ansvaret for klubbens årgang ‘96.  

– Jeg trænede drengene, fra de var u10 til u16. I takt med at de blev ældre, så synes jeg, det blev sjovere og sjovere og blev mere og mere optaget af coachingen. Jeg begyndte også at hjælpe til omkring u-landsholdene dengang, og det gav rigtig blod på tanden. 

 Herfra tog karrieren fart. Efter at have brugt nogle år som ungdomstræner på både klub- og landsholdsplan, fik Anders Sommer sit første seniorjob hos den klub, der har haft så stor betydning for hans karriere. 

– (…) den anden årgang jeg havde i en lang periode, årgang 98’, som jeg overtog som u16, så førte jeg ligesom dem op, og da de blev ældre, blev det sådan en naturlig overgang til herreholdet, hvor jeg havde et meget ungt og talentfuld herrehold, som rykkede op. 

Nogle år senere ringede telefonen. Sæsonen var i fuld gang, men i røret var Bakken Bears’ cheftræner, Steffen Wich. Han havde brug for en assistent, og Sommer var da heller ikke i tvivl om, hvad han skulle gøre. 

– Mathias Bach (assistenttræner red.) kunne desværre ikke fortsætte, og det var ellers lige et par måneder inde i sæsonen, men det var en god mulighed og et spændende næste skridt for mig. Så den hoppede jeg på med det samme. 

Selvom han efterhånden havde været i trænergerningen i nogle år, var det ikke noget, Sommer havde set komme så hurtigt. 

– Jeg havde egentlig ikke set det komme så tidligt, at det professionelle skulle være vejen for mig. Jeg troede måske lidt mere, at det var talent, der var mit. Men jeg er blevet rigtig, rigtig glad for det, og er også drevet af at rykke dansk basket. Og der er jeg i en ret god position her til at bidrage til det, så det kunne jeg godt se mig selv bidrage til i lang tid. 

Derfra er det kun gået én vej for den Anders Sommer. I sidste sæson blev det til endnu et dansk mesterskab samt deltagelse i Champions League. Det er bare få i en række af højdepunkter, det er blevet til i hans tid i Bakken Bears: 

– Mesterskaberne er altid fede. Pokalerne kan vi godt lide. Men der er ingen tvivl om, at de europæiske aftener – både her i Vejlby-Risskov Hallen, når den er pakket, der er nogle oplevelser der, der har været nogle af højdepunkterne, synes jeg.  

Sommer påpeger, at europæisk deltagelse altid er højdepunkter – og specielt de gange, det er blevet til kvalifikation til Champions League. Han fremhæver især én oplevelse, som ikke kommer i glemmebogen lige foreløbigt: 

– Sportsligt var det den kval til Champions League vi havde i Beograd, hvor vi slog FMP, som er et powerhouse i Europa. At slå dem på hjemmebane var vanvittigt fedt.  

I næste uge bliver det afgjort, om Anders Sommer i denne sæson kan skrive endnu en Champions League-deltagelse på CV’et. Holdet drager nemlig til Tyrkiet, hvor de spiller kvalifikation. Første kamp mandag 25. september mod Kosovos mestre, KB Peja.  

Terrence Hargrove til Bears
15 jul 2024

Terrence Hargrove til Bears

Bakken Bears har indgået en etårig aftale med Terrence Hargrove. Den 193cm høje forward...
Ung Hadsten-guard i Bearstruppen
14 jul 2024

Ung Hadsten-guard i Bearstruppen

19-årige Filip Ates bliver en del af Bakken Bears-truppen. Den 185 cm høje guard...
NEWS ARCHIVE