Scouting: Dette er Medi Bayreuth

Medi Bayreuth er en af tysk basketballs traditionsklubber. Ved siden af to sejrspokaler fra pokalturneringen har Bayreuth en enkelt tysk mesterskabs mesterskabspokaler stående i pokalskabet. De nævnte pokaler har stået i skabet siden de blev vundet i slutningen af 1980erne, hvor Bayreuth var en af de absolutte magtfaktorer i tysk basketball. Efter nogle gode år i 1990erne, hvor Bayreuth var fast deltager i de europæiske turneringer, røg klubben i økonomiske problemer og i 1999 blev holdet nedrykket fra den bedste række.

Medi Bayreuth skulle imidlertid åbne pokalskabet igen i 2010, da holdet vandt Pro A (den næstbedste række), og siden har klubben været fast deltager i BBL. De første seks sæsoner i den øverste række gav placeringer mellem nummer 12 og 16, men i 2016/17 fik Bayreuth deres bedste placering i dette årtusinde med en fjerdeplads, hvilket medførte kvalifikation til Basketball Champions League. I 2017/18 blev det til en sjetteplads og igen deltagelse i Basketball Champions League, inden det i sidste sæson blev en 12.-plads.

Den første af de to deltagelser i Basketball Champions League var der, hvor Bayreuth klarede sig bedst: Tyskerne nåede nemlig turneringens kvartfinaler.

Medi har siden 2013 været hovedsponsor i basketballklubben i Bayreuth. Medi er en lokal virksomhed, der producerer medicinske hjælpemidler.

Der bor 75.000 indbyggere i Bayreuth, der primært er kendt for sine årlige festspil, hvor Richard Wagners operaer opføres. Det var Wagner selv, der i 1876 valgte den smukke by i det nordlige Bayern som centrum for opgørelsen af operaerne, og efter han var leder af festspillene i de første år tog efterkommere af komponisten over og familien har den dag i dag ansvaret for festspillene. I dag kan man se både Wagners museum og den opera han byggede i Bayreuth.

Medi Bayreuth blev nummer to i deres gruppe i det første gruppespil. Gruppe C var en af de mest ubalancerede grupper med to hold, der var markant bedre end de øvrige. Bayreuth fik fire sejre efter to nederlag mod estiske Ventspils, men med sikre sejre over Sigal Prishtina fra Kosovo og Apoel Nicosia fra Cypern. I gruppen var der tre kampe, hvor pointforskellen var mellem 44 og 50 point!

I skrivende stund er Medi Bayreuth nummer 11 i den tyske BBL. Bayreuth har haft en opadgående formkurve efter en hård start med nederlag i sæsonens fire første kampe. Efterfølgende vandt holdet fire af fem kampe, inden det blev til nederlag i søndagens møde med Euroleague-deltagerne fra Alba Berlin, der vandt en tæt kamp 82-78.

Det er efterhånden en sjældenhed i europæisk topbasketball, at der blot er to nationalister på et hold – men det er tilfældet for Medi Bayreuth, der kun har spillere med pas fra Tyskland og USA i truppen. Bayreuth spiller usædvanligt bredt. Hele otte spillere har i de europæiske kampe været på banen i mellem 19 og 23 minutter. Holdets europæiske topscorer hedder Reid Travis, der snitter 17,8 point på godt 21 minutters spilletid. 203 cm høje Travis, der kommer direkte fra collegebasketball på Stanford og Kentucky, skyder 68,9% fra gulvet, og han supplerer i øvrigt med 6,3 rebounds. Næstmest scorende er guarden Bryce Alford, der efter sin collegetid på UCLA har haft kontrakt med to NBA-hold (Oklahoma City Thunder og Indiana Pacers), dog uden at få minutter i verdens største liga. Han har spillet for Oklahoma City Blue i NBAs G-league i de seneste to sæsoner. Alford snitter 12,5 point på under 20 minutters spilletid – godt hjulpet af en trepointsprocent på 41,9!

Også James Woodard imponerer med 11,7 point pr. kamp – og 45,2% bag trepointslinjen! Woodard i øvrigt tidligere spillet i Vejlby-Risskov Hallen, da han i sin anden sæson som professionel stillede op for litauiske Nevezis. I sidste sæson spillede han for KK MZT Skopje i Makedonien. Også den 202 cm store Evan Bruisma har haft Bakken Bears som modstander, da han spillede i Donar Groningen i sæsonen 2017/18. I sidste sæson blev han ungarsk mester med Falco-Vulcano. Bruinsma er holdets næstbedste rebounder (5,0 pr. kamp) og han supplerer med 8,2 point. En tredje spiller har – om end lidt mere perifær – erfaring med Bakken Bears, nemlig Nate Linhart, der spillede for Spirou i den første del af sæsonen 2018/19. Linhart var dog skadet i kampene mod aarhusianerne i september 2018. 33-årige Nate Linhart spillede også i Bayreuth i sæsonerne 2016-18.

Og så har vi endnu ikke nævnt tyskernes amerikanske point guard, James Robinson, der ikke har scoret mange europæiske point, men er en vigtig del af holdet og snitter 5,0 assists pr. kamp i FIBA Europe Cup.

Den største tyske profil er den 30-årige center Andreas Seifert, der snitter 9,3 point pr. kamp. Seifert, der har erfaring fra bl.a. ALBA Berlin og Bayern Munchen, har spillet i Bayreuth siden 2016.

Den østrigske head coach Raoul Korner er i gang med sin fjerde sæson i klubben. Efter en succesfuld tid i nogle af hjemlandets største klubber var Korner tre sæsoner i Den Bosch i Holland inden det blev tre sæsoner i Braunschweig i den tyske BBL.

Modsat de to andre modstandere i FIBA Europe Cup’s andet gruppe, har Bakken Bears ikke tidligere spillet mod Medi Bayreuth. Bears har dog erfaringer med tysk basketball. I 2014/15 blev det til to nederlag mod Fraport Skyliners, som Bears mødte igen i Basketball Champions League i 2016/17, hvor det blev til en Bearssejr i Aarhus og et nederlag i Frankfurt. Endelig spillede Bears mod Würzburg i FIBA Europe Cups kvartfinaler i foråret 2019. Bears vandt 76-75 i Aarhus, men tabte 70-86 i Tyskland.

 

Hvordan fungerer Basketball Champions League?
23 sep 2023

Hvordan fungerer Basketball Champions League?

BCL Gruppespillet består af 32 hold, hvoraf de 29 allerede er valgt på baggrund...
Fornyet fokus på ny hjemmebane
22 sep 2023

Fornyet fokus på ny hjemmebane

Vi omstrukturerer i Bakken Bears. Omstruktureringen sikre, at ambitionen om en ny basketballfacilitet bliver realiseret...
Bakken Bears rejser til Tyrkiet med håb om Basketball Champions League
22 sep 2023

Bakken Bears rejser til Tyrkiet med håb om Basketball Champions League

Bakken Bears skal, over tre kampe på fire dage i næste uge i Tyrkiet,...
Bears Spotlight: Head Coach Anders Sommer
22 sep 2023

Bears Spotlight: Head Coach Anders Sommer

Anders Sommer. Navnet er efterhånden ganske velkendt i dansk basketball. Efter at have brugt...
NEWS ARCHIVE