Rekorder, 50 minutters basketball, helte og en vild aarhusiansk sejr over Porto

Det tog to ekstraperioder, efter et gigantisk comeback, før Bakken Bears kunne løfte armene over hovedet og fejre en sejr på 113-99 over ellers ubesejrede FC Porto.

Onsdagens FIBA Europe Cup kamp er måske en af de mest spændende kampe, der er afviklet i Sparekassen Danmark Basketball Center. Bagud 67-80 med tre-et-halvt minut igen, begyndte enkelte af Bakkens ellers trofaste fans at sive fra tilskuerrækkerne. Det viste sig at være en kæmpe fejl.

Der skulle nemlig ikke 3 minutter og 30 sekunder til for at afgøre kampen, men 13 minutter og 30 sekunder. Det var godt 13 minutter, hvor flere af Bakkens spillere trådte op og var helte.

Malik Parsons scorede 23 af sine 29 point i de sidste minutter af kampen samt ekstraperioderne. Det var da også ham, der fik startet bjørnenes comeback, med et dunk til 69-80 og han scorede seks point mere inden fjerde periode sluttede.

DeAndre Pinckney fandt en anden måde at blive helt på. Han ramte nemlig Bakkens første tre’er i kampen med under tre minutter igen, til 72-80, og det slog hul på bylden for hjemmeholdet. FC Porto, og især den amerikanske guard Anthony Barber, var ellers fremragende skydende. Barber alene satte 10 af 21 tre-pointere og hans 33 point var medvirkende til at Porto længe så ud til at skulle løbe med sejren.

Michel Diouf ville det anderledes. Parsons og Sylvester Berg fik sat nogle scoringer, så der blev reduceret til 78-81 og så ramte Diouf langt udefra. Barber svarede igen til 81-84 med 2,4 sekunder igen, men Diouf var ikke færdig med at være helt. Han fik bolden nær midten, tog to driblinger til venstre og sendte kampen i overtid med en udligning på buzzeren.

I den første overtidsperiode på fem minutter tog Bears hurtigt føringen, først ved endnu en tre’er fra Pinckney og så tre point fra Skyler Bowlin til 90-86. Porto svarede imidlertid igen, helt planmæssigt fra Anthony Barber, der satte en tre’er til 90-90 med to minutter på uret.

Gæsterne tog også føringen ved Tanner Omlid, men nu var det Malik Parsons tur til at være helten. Den lille amerikaner tilkæmpede sig ad to omgange adgang til straffekastlinjen. Første gang med lige over et minut igen, hvor han udlignede til 92-92. Anden gang var der mere pres på. Her resterede der nemlig to sekunder og Bears var bagud med 92-94. Parsons havde endnu ikke misset fra straffelinjen og han satte iskoldt sit nienende og tiende straffekast i kampen og sendte kampen ud i endnu fem minutters overtid.

Anden overtid startede med mere Parsons-magi og sluttede med Bears-triumf. Parsons kørte til kurven, smed bolden op og trak samtidig en fejl. Bolden gik i og straffekastet gik naturligvis samme vej og så var Bakken foran 97-94.

Derefter stjal Gustav Knudsen bolden og dunkede Bears endnu mere foran, til ekstase hos de 1202 tilskuere i Sparekassen Danmark Basketball Center. Darko Jukic fulgte op med endnu to af sine i alt 26 point i kampen til 101-95. Veteranen havde været en af dem, der holdt Bakken inde i kampen i første halvleg, med ni scoringer på ti forsøg.

Porto var dog endnu ikke slået. Cleveland Martin reducerede på to straffekast, men missede kort efter to gange i træk fra linjen. Det betød, at Parsons kunne sende Bears i front med 104-97 på et layup og et efterfølgende straffekast med to minutter igen. Amerikaneren var dog slet ikke færdig. De næste sekunder bød på et layup for Parsons, samt to tekniske fejl til Anthony Barber, der efterfølgende blev smidt ud af kampen, hvor Porto havde mest brug for ham, bagud 106-97 med 96 sekunder på uret.

Barber nåede at sætte rekord i FIBA Europe Cup, inden han blev sendt fra banen. De ti tre’ere (på 21 forsøg), som Porto-spilleren nåede, er nemlig det højeste, som nogen har scoret i en kamp i turneringen nogensinde. Mon ikke han gerne ville have byttet det ud for en sejr?

Bakken endte nemlig med at vinde 113-99 (på syv point mere af Parsons), efter at havde vundet anden overtidsperiode 19-5, og det betyder, at Porto skal til Tyrkiet i sidste runde og tage en sejr for at gå videre i turneringen. Både Porto og Manisa har nemlig fire sejre, så vinderen tager gruppesejren og taberen må håbe på at være blandt de seks bedste to’ere i de ti grupper.

Bears har en enkelt kamp tilbage i gruppen, onsdag i næste uge i Norrköping, men inden da er der Teddy Bear Toss i søndagens kamp mod Team FOG Næstved i Basketligaen. Her ryger der næsten 1.000 bamser på gulvet, når Bears rammer sin første tre’er. Forhåbentligt sker det tidligere end sidst i fjerde periode, som mod Porto.